latinica  ћирилица
25/10/2018 |  16:28 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

На Маљевцу око 150 миграната; Из Граничне полиције поручено да морају да оду

Око 150 миграната и вечерас ће преноћити под ведрим небом испред Граничног прелаза Маљевац. Сутра би аутобусима требало да буду пребачени у нови прихватни центар Бира у Бихаћу.

Мигранти не одустају од преласка границе с Хрватском. Безбједносна ситуација за сада је под контролом, а Гранична полиција БиХ и хрватска полиција нису предузимале никакве активности, осим страже на два пункта.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ затражио је од безбједносних агенција које пружају испомоћ Граничној полицији БиХ слање додатног броја полицијских службеника на источну границу БиХ, одакле долази највећи број илегалних миграната.

Стотинак метара удаљени од мјеста на којем су јуче покушавали да пробију полицијске кордоне, мигранти су поставили шаторе.

Циљ им је и даље исти – домоћи се, како кажу, мјеста на којем ће почети живот испочетка. А то, додају, није ни БиХ, ни Хрватска.

"Ваши људи не желе да останемо овдје, не желе да нас виде поново. Желимо да одемо, да напустимо БиХ, али ово се дешава. Не желимо ни да останемо у Хрватској, не желимо никоме да наудимо, али немамо другог избора", истиче Расул, мигрант из Ирана.

Једини избор који им оставља Гранична полиција БиХ јесте одлазак са граничног прелаза. Али, не у Хрватску, већ у прихватни центар Трнови, у који мигранти не желе, јер је неуслован. Остали сегменти преговора, увјеравају из Граничне полиције, теку добро, а њихови службеници су спремнији, буде ли потребно да реагују.

"Ми смо сада другачије опремљени него јуче, већи број службеника је ту, а миграната је мање и ријеч је о мигрантима који не показују агресивно понашање, као што је показала група од јуче", рекла је Санела Дујаковић, порптаролка Граничне полиције БиХ.

Док преговори трају, дјеца из мигрантских породица узвикују да су гладна. Немају помоћ од волонтера, тако да им данас нико није доставио храну или воду.

"Мислим да њихов останак овдје више није могућ и осим у хитном случају ми нећемо моћи да урадимо ништа више за њих", Марк Партлуса, волонтер из НВО "No name kitchen".

Тако су, једину подршку мигрантима, данас пружали локални мјештани, који пажљиво прате ситуацију на граничном прелазу.

"Траже помоћ, нуди се у новцу, роби, храни, све што постоји, да се помогне са колико ко може. Они не траже да отимају, они моле, онда им дајеш", каже мјештанин Златко Мастаданић.

Мигранте од границе и даље дијеле кордони Граничне полиције БиХ и Хрватске и ограда. Иако је саобраћајница из правца Велике Кладуше ка прелазу слободна, прелаз још није у функцији, јер хрватска страна није спремна да отвори врата на Маљевцу. Због мигрантске кризе, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић сматра да би требало да засједа Вијеће за националну безбједност те земље.

"Немојте, ако се одржи сједница Вијећа за националну безбједност сматрати да је дошло до ванредног стања у држави, али сад већ има пуно тема о којима бисмо требали разговарати, ево од мигрантских питања - иако то полиција држи јако добро под контролом", каже предсједница Хрватске.

Ситуација у Бихаћу је под контролом. Више од стотину миграната, који су возом и аутобусом стигли на подручје Унско-санског кантона, одмах је враћено за новоотворено прихватилиште за мигранте у касарни Ушивак, код Сарајева.

У Републици Српској нема проблема с мигрантима, јер полицајци успјешно надгледају и контролишу њихово кретање, потврдио је за Срну директор полиције Српске Дарко Ћулум. Полиција је, додаје, појачала рад и контролише међуентитетску линију разграничења.