latinica  ћирилица
26/10/2018 |  13:58 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

За мигранте на ГП Маљевац нема смјештајних капацитета

Граничној полицији БиХ речено је да за остатак миграната које се налазе на Граничном прелазу Маљевац нема смјештајних капацитета иако је гранична полиција омогућила и обезбиједила услове за њихов превоз. Званично, мигранти се на овом граничном прелазу налазе у статусу кво.

"Мигрантима је раније нуђена алтернативна локација у кампу Трнови која је близу граничног прелаза, али она мигрантима не нуди боље услове од оних на којој се налазе тренутно, па би њихово измјештање на ову локацију било бесмислено", изјавила је портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Гранична полиција остаје на терену и учиниће све што је неопходно како би онемогућила мигранте да угрозе гранични прелаз.

У Међународној организацији за миграције (ИОМ) су нам незванично рекли да је је почело измијештање миграната, који су смјештени у бихаћком ђачком дому, у просторе некадашње фабрике Бира због реконструкције ђачког дома. У њему су смјештене рањиве категорије, жене и дјеца.

У ИОМ-у су нам рекли да ова организација није надлежнна за проналазак смјештаја мигрантима, већ за помоћ при њиховом смјештању.

Влада Унско-санског кантона, на данас одржаној ванредној сједници, разматрала је актуелну ситуацију узроковану мигрантском кризом.

На граничном прелазу Маљевац код Велике Кладуше и даље се налази око 120 илегалних миграната који желе да пређу из БиХ у Хрватску. Ситуација мирна, за разлику од протеклих дана, изјавила је портпарол Граничне полиције.