latinica  ћирилица
26/10/2018 |  18:14 ⇒ 27/10/2018 | 08:58 | Аутор: РТРС

Касарну Ушивак преплавили мигранти - десетине ноћиле вани!

Касарна Ушивак већ је попуњена до посљедњег мјеста, а мигранта је све више. Више десетина ноћ је провело испред касарне.

Упркос томе, из Бихаћа у Хаџиће и даље пристижу појединачно и у групама. Аутобусом је данас довезено њих шездесетак, а тридесетак, углавном породица, морало је бити пресељено у Салаковац. Из Међународне организације за миграције упозоравају да се активности проводе без договора и координације.

Капија је и данас затворена и улазак у касарну онемогућен новинарским екипама, али и мигрантима. Тридесетак их је ноћ провело под ведрим небом. Међу њима и Пакистанац Јусуф, којег је полицијска патрола спровела са сарајевске улице.

Јусуф Ша, из Пакистана, каже да им је полиција рекла да иду у миграциони центар. Прије три дана довезени су овдје рано ујутро, а већ око 10 - 11 часова им је поручено да одлазе одавде. Полиција их је, како наводи, оставила и отишла.

Да у Европску унију нису добродошли увјерили су се Иранаци, син и мајка, који су успјели стићи до Словеније, гдје су се петанаестак дана скривали по шумама. Понудили су им да потпишу захтјев за азил, а потписивали су властиту депортацију. Хрватска полиција тукла их је и одузела им новац и телефоне, а жале се и на третман испред касарне Ушивак, гдје су такође провели ноћ.

- Послали су ме овдје, а овдје, да знате, полицајац је викао на људе. Али кад сте ви и други новинари дошли, почео је да се смјешка, питао желимо ли воду. Тад су рекли да останемо и да ће видјети шта могу учинити - каже Сина Рамазаниан, из Ирана.

Његова мајка Фатима прича да су добили папире за 15 дана боравка, али да она жели да остане овдје. Каже да жели да њен седамнаестогодишњи син настави школовање у БиХ или Хрватској, само не у Ирану, те да не жели да јој неко даје бесплатну храну, јер може да ради.

Пред капијом касарне могла би настати и већа гужва. Број миграната већ је премашио планирани капацитет за смјештај 200 лица. Данас их је близу 300, а пристижу нови ....

За мигранте су обезбијеђени оброци и медицинска помоћ, али не и за оне који су остали испред затворене капије. Неопходним контејнерима за смјештај, надају се до краја идуће недјеље. Зима је очито бржа од тзв. координатора мигранске кризе, која би могла прерасти и у хуманитарну.