latinica  ћирилица
26/10/2018 |  19:02 ⇒ 27/10/2018 | 09:17 | Аутор: РТРС

За мигранте се и даље тражи адекватно рјешење

Фабрика Бира у Бихаћу нови је привремени дом стотинак миграната који су до сада боравили под шаторима, у близини Ђачког дома.

Они који ће се у наредним данима упутити ка прихватном центру, нису вољни да се селе, али пристају, ако су у Бири бољи услови.

На питање да ли ће ићи у нови камп Бира, мигранти одговарају питањем, "Да ли су тамо бољи услови, ако јесу, идемо тамо".

Приоритет је премјестити најрањивије категорије – породице с дјецом, малољетнике без пратње, они којима је потребна медицинска заштита. Након њих, надлежни ће тражити смјештај и за остале мигранте, што је, кажу у УНХЦР-у, предуслов за сљедећи важћан корак.

"Проналазак рјешења за регулисање њиховог статуса, да ли ће то бити азил или нека друга врста статуса, који нуди легитимна рјешења, видјећемо", истиче Доријан Класнић, виши савјетник за односе с јавношћу у УНХЦР-у БиХ.

И док се тражи рјешење, мјештани бихаћког насеља Велики луг незадовољни због тога што су погони Бире претворени у прихватни центар. Нису задовољни ни мјештани Велике Кладуше, који су и данас једина помоћ мигрантима, који четврту ноћ дочекују у шаторима, двије стотине метара удаљени од граничног прелаза Кладуша-Маљевац.

Бишћани кажу да им је жао тих људи, дјеце...

"Не ради власт своје, само узимају новац. И ми се можемо наћи у таквој ситуацији. Треба им помоћи, да људи прођу куд желе", сматрају мјештани.

Пролаза нема, као ни одговора на питање гдје ће бити премјештени, који су од надлежних данас тражили из Граничне полиције БиХ и Владе Унско-санског кантона. Локалитет Трнови, као опција, за мигранте и за Граничну полицију, није прихватљива опција. Због тога што је неуслован и због близине граничног прелаза.

"Тако да је премјештај ових људи, који према њима има исте услове, нонсенс, с обзиром да ће се врло брзо вратити и направити исти проблем и ситуацију као што је сад", казала је Санела Дујаковић, портпаролка Граничне полиције БиХ.

Осим што није извјесно гдје ће бити премјештено око 120 миграната, међу којима има дјеце и жена, није извјесно ни када ће у функцији бити сам гранични прелаз. Иако је саобраћајница до прелаза проходна други дан, хрватска страна и даље не жели да подигне рампу.