latinica  ћирилица
27/10/2018 |  10:27 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Мигранти упућени у Биру; На ГП Маљевац и даље обустављен саобраћај

Друга група миграната који су спавали у шаторима и другим импровизованим склоништима у парку у близини ђачког дома у Бихаћу упућена је у фабрику Бира, чији су погони претворени у прихватни центар.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Како јавља наш репортер, два аутобуса су око 11.00 часова одвезла мигранте.

Истовремено, на граничном прелазу Велика Кладуша-Маљевац налази се око 200 миграната, потврдила је за РТРС портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Због окупљања миграната и даље је обустављен саобраћај на прелазу, јер, како је Дујковићева навела, Хрватска још не дозвољава прелазак.

- Став Граничне полиције је да овај гранични прелаз може бити отворен јер су створени услови за безбједан прелазак људи и возила, али Гранична полиција БиХ не може самостално донијети одлуку о отварању прелаза - појаснила је она и додала да су са хрватске стране граничног прелаза све вријеме присутни службеници МУП-а Хрватске и да је постављена заштитна ограда.

Дујковићева је за Срну рекла да су припадници Граничне полиције, као и мигранти, међу којима има жена и дјеце, четврту ноћ заредом провели на отвореном, иако је хладно, али да није било инцидената.

Она је поновила да је смјештај миграната у надлежности Оперативног штаба на нивоу БиХ, Међународне организације за миграције и УНХЦР-а, а да ће Гранична полиција, уколико за тим буде било потребе, помоћи МУП-у Унско-санског кантона у премјештању тих људи у прихватне центре.

Дујковићева је истакла да су припадници Граничне полиције БиХ, у складу са својим надлежностима, протеклих дана онемогућили даље угрожавање људи и имовине на подручју Граничног прелаза Маљевац, те да су осујетили даље покушаје преласка границе на граничном прелазу, али и преко зелене границе у близини прелаза.

- Даље активности Граничне полиције биће усмјерене на онемогућавање миграната да приступе граничној линији, да илегално пређу границу, али и на заштиту људи и имовине на самом граничном прелазу - навела је Дујковићева.