latinica  ћирилица
27/10/2018 |  20:03 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Миграциони центар у "Бири" неће довести нове мигранте у Бихаћ

Координатор Међународне организације за миграције за западни Балкан Петер ван дер Оверарт рекао је да циљ отварања миграционог центра у некадашњој фабрици "Бира" у Бихаћу није довођење нових миграната и избјеглица у овај град, већ смањивање њиховог броја у ђачком дому у Борићима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"У току посљедњих седам дана у Борићима је било смјештено близу хиљаду људи. Због тога су настале тензије и проблеми за локално становништво", рекао је Оверарт новинарима у Бихаћу.

Он је рекао да је миграциони центар у некадашњој Фабрици "Бира" оспособљен у врло кратком времену, те да му је капацитет 450 мјеста, а могуће га је и повећати ако буде потребе за тим.

Оверарт каже да је центар осигуран заштитном оградом ради контроле улаза и излаза миграната и избјеглица.

"Ангажовали смо локално становништво на оспособљавању центра. Овдје углавном бораве мушкарци самци. И у наредних неколико дана ћемо смјештати мигранте у овај центар", рекао је Оверарт.

Он је указао да су убрзани радови на ђачком дому како би боравак миграната и избјеглица био услован у току зиме, што значи да ће то смањити могућност да они бораве на јавним површинама или приватним објектима, преноси Н1.

"За сигурност миграната и избјеглица у центрима су ангажоване и приватне агенције за обезбјеђење. С нама сарађују и партнерске организације", рекао је Оверарт.

Смјештање миграната и избјеглица у бившу Фабрику "Бира", која је претворена у миграциони центар, почело је јуче.