latinica  ћирилица
28/10/2018 |  18:24 ⇒ 29/10/2018 | 11:52 | Аутор: РТРС

Мигрантску кризу осјете и привредници

Прве посљедице мигрантске кризе осјећају и привредници. Више десетина њих протестовало је у Великој Кладуши, и то због и даље затвореног граничног прелаза Маљевац. Истичу да трпе огромну штету, а од надлежних институција захтијевају да мигранте што прије измјесте с простора уз границу. Привредницима су се на протесту придружили и грађани.

Гранични прелаз Маљевац један је од најфреквентнијих у БиХ и за ову област значи живот, поручују предузетници из Велике Кладуше. Кажу да већ шест дана, због затварања границе, сви привредни субјекти у овом граду послују с падом промета и до 50 одсто.

У највећем проблему су извозно оријентисана предузећа која су суочена с великим губитком времена и кашњењима током испорука. На примјер, пут из Велике Кладуше до Љубљане, умјесто седам сати, због актуелне ситуације траје три дана.

- Замислите, камион који вози 300 километара до Љубљане овдје стоји три дана, а то је само један примјер. Ако се ово настави, бићемо приморани да отпуштамо раднике - каже Неџад Мизирдић, власник предузећа из Велике Кладуше.

Хрватска страна неће отворити прелаз све док се мигранти не измјесте с локације на којој се налазе. Јуче су и привредници разговарали с мигрантима, како би их приволили да се премјесте. Пошто то није уродило плодом, одлучили су да се окупе и јавно негодују. Од надлежних институција захтијевају хитно помјерање миграната са граничног прелаза Маљевац, како би се он отворио за саобраћај.

- Не можемо схватити да су државни органи дозволили да то толико траје, јер знамо да ниједна земља на свијету не би то дозволила ни шест сати, а камоли шест дана. А како је кренуло, ако не дигнемо глас, то ће трајати седмицама, можда и мјесецима - истиче Ибрахим Ђедовић, предсједник Удржења привредника Велика Кладуша.

Након обраћања, привредници су на улицама Велике Кладуше организовали протестну шетњу, на којој су им се придружили и грађани. И они су, како кажу, огорчени, јер им је ускраћена слобода кретања.

- Моја дјеца су у Словенији и не могу обићи фамилију, јер не могу прећи. Ово је једно велико ругло - каже Златко Вељачић.

Довољно је видјети улице овог града у вечерњим часовима и увјерити се да је миграната више од домаћег становништва, које се из страха за безбједност затвара у домове, тврде Кладушани.

- Прексиноћ су провалили кућу поред моје, а ушли су кроз прозор. Жена и дијете су се јако уплашили - каже Суада Делић.

За то вријеме, ситуација на граници је непромијењена. Ту су јаке полицијске снаге и заштитна ограда са хрватске стране и око 200 миграната у шаторима са бх. стране. Упркос протестима, захтјевима, па чак и молбама привредника из Велике Кладуше, мигранти су одлучни да остану на овом мјесту, свега стотину метара удаљеном од граничног прелаза Маљевац.

Чини се да се на завршетак ове кризе неће још дуго чекати, јер су привредници одлучни да проблем ријеше што прије. Гранична полиција БиХ већ је упутила више писаних и усмених апела надлежним институцијама за рјешавање ситуације на Маљевцу. На одговоре се и даље чека.