latinica  ћирилица
29/10/2018 |  21:02 | Аутор: СРНА

Легитиман Додиков захтјев да положи заклетву у Народној скупштини

Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Марко Аћић сматра потпуно оправданим захтјев новоизабраног члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика да положи заклетву у Народној скупштини Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Тај захтјев, који би се у ширем смислу могао подвести под члан 70 Устава Републике Српске, а који дефинишући послове и надлежности Народне скупштине, прописује да парламент може да обавља и друге послове везано за своју надлежност", рекао је Аћић.

Према његовим ријечима, свака заклетва која се положи пред Народном скупштином Републике Српске, као највишим законодавним тијелом у Српској, има обавезујући карактер.

Професор Уставног права Миле Дмичић навео је да, према пословнику Народне скупштине, приликом ступања на дужност свечану заклетву полажу предсједник и потпредсједници Републике, народни посланици, предсједник и чланови Владе, судије Уставног суда, главни републички тужилац и правобранилац Републике Српске.

"Примјерено би било да се измјеном пословника омогући српском члану Предсједништва да у парламенту Српске положи заклетву", сматра Дмичић.

Он је за АТВ истакао да је потпуно легално и легитимно да члан Предсједништва верификује и политичку и изборну вољу у ентитету као изборној јединици, јер су у том ентитету сви конститутивни народи и сви грађани као бирачи потврдили ту своју вољу.

Додик је одмах по завршетку избора поручио да своју заклетву за функцију српског члана Предсједништва планира да положи пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Нови чланови Предсједништва БиХ полажу заклетву у сједишту колективног шефа државе у Сарајеву, у року од 15 дана од потврде службених изборних резултата, према пословнику.

Заклињу се да ће поштовати Устав БиХ, спроводити Дејтонски споразум, штитити људска права и бринути о равноправности свих народа и грађана.