latinica  ћирилица
01/11/2018 |  20:30 | Аутор: СРНА

Ниједном мигранту није одобрен избјеглички статус

Министарство за људска права и избјеглице БиХ саопштило је да нема надлежности у погледу контроле уласка, кретања, смјештаја, збрињавања или здравствене и социјалне заштите миграната, односно лица која изразе намјеру или поднесу захтјев за азил, све док страни држављани од Министарства безбједности не добију избјеглички статус или супсидијарну заштиту.
Мигранти - Фото: nezavisne novine
МигрантиФото: nezavisne novine

Све наведено у искључивој је надлежности Министарства безбједности БиХ, односно Службе за послове са странцима и Граничне полиције БиХ, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Министарство безбједности, од када је почео повећан прилив миграната у БиХ ниједном мигранту није признало избјеглички статус, док је у овој години за 14 страних држављана одобрена супсидијарна заштита, од којих се само једно лице може довести у везу са мигрантима.

Ријеч је о дјетету из Сирије које је смјештено у Дом за незбринуту дјецу у Мостару и за чији боравак трошкове сноси Министарство за људска права и избјеглице.

Министарство за људска права и избјеглице од 2000. године обезбјеђује смјештај, право на здравствену и социјалну заштиту, образовање, те рад под истим условима какве имају и држављани БиХ за 33 лица којима је још 2.000. године признат избјеглички статус /највише је породица са подручја /самопроглашеног/ Косова, односно Србије, Македоније, Молдавије и Црне Горе/, која живе у Избјегличко-прихватном центру Салаковац код Мостара.

На основу закључка Савјета министара којим је наложено да се сви расположиви капацитети БиХ ставе на располагање за обезбјеђивање додатних смјештајних капацитета за мигранате, Министарство за људска права и избјеглице је понудило слободне капацитете у Избјегличко-прихватном центру Салаковац.

На основу Протокола о сарадњи између овог министарства и Министарства безбједности у Салаковцу данас борави 254 миграната, односно осјетљивих категорија - првенствено породица са дјецом, које немају признат статус избјеглице, него су изразиле намјеру или поднијеле захтјев за азил у БиХ.

Поступање по тим захтјевима је у надлежности Службе за послове са странцима и Министарства безбједности.

У саопштењу је наведено да је центар Салаковац којим управља Министарство за људска права и избјеглице уз значајну помоћ домаћих и међународних партнера, позитиван примјер начина функционирања прихватног центра у којем је осим условног смјештаја и исхране на бази три оброка дневно обезбијеђена и примарна здравствена заштита, вакцинација дјеце, те неформалан вид образовања кроз учење језика.

Министарство за људска права и избјеглице обавјештава о поштовању људских права у БиХ по међународним конвенцијамана чију примјену се земља обавезала, а које третирају и питања положаја и заштите миграната, а нарочито најугроженије категорије - дјеце.

У том контексту ово министарство прати активности надлежних органа које предузимају у поступању са мигрантима и у сталном је контакту са домаћим и међународним партнерима како би имало увид у начин обезбјеђивања хуманитарних потреба за најранијивије категорије миграната у складу са међународним стандардима поштовања људских права, наводи се у саопштењу.

Са тим циљем представници Министарства за људска права и избјеглице учествују и у раду Координационог одбора за питање миграната и Оперативног штаба за питања миграција одакле се одлуком Савјета министара координишу активности са нивоа БиХ у вези за повећаним приливом миграната.

Из овог министарства поручују да посебно прате примјену Конвенцију о правима дјетета од стране свих институција и на свим нивоима власти у БиХ, те да ће и убудуће иницирати активности које ће омогућити поштовање људских права, првенствено дјеце миграната, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, ИОМ-ом, УНХЦР-ом, Црвеним крстом, те бројним организацијама и партнерима.

Министарство за људска права и избјеглице подржава рад институције Омбудсмена за људска права БиХ на изради специјалног извјештаја који треба да детектује кључне проблеме у погледу остваривања права миграната.