X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/11/2018 |  10:29 ⇒ 14:54 | Извор: СРНА

Додик поручио Памеру: Долазио сам на ваше манифестације колико и ви на обиљежавање Дана Републике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Српска и он као њен предсједник изражавају пуно поштовање према држави Аустрији, са којом жели да унапређује односе у сваком погледу, а да је аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер био само непотребна препрека на путу те сарадње.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Писмо које сте ми путем медија јуче упутили само је потврда да сам имао довољно разлога да одбијем сусрет са вама. Начин на који сте ми се обратили, пуштајући писмо у медије, а да га мени претходно нисте послали, говори да ви и не знате шта налаже добра дипломатска пракса. Ви се у писму мени не обраћате као дипломата, већ као актер унутрашње политичке сцене у БиХ, користећи готово исти рјечник и квалификације које користе моји политички противници. Један дипломата од угледа то себи никада не би смио дозволити", поручио је Додик у писму које је упутио Памеру.

Он је нагласио да су аустријски инвеститори добродошли у Републику Српску, те да за њихов долазак Памер нема никакве заслуге.

"Да ли сте одговорни за недолазак неких инвеститора, и о томе би се могло разговарати", истакао је Додик у писму.

Наводећи да Памер у писму констатује да предсједник Српске никада није био ни на једној од манифестација Аустријске амбасаде у БиХ, Додик је рекао да је као предсједник Републике долазио на манифестације које је Памер организовао у истој мјери у којој је он долазио на прославу Дана Републике Српске.

"Колико сте нанијели штете угледу своје државе говори и ваше недавно оглашавање на друштвеним мрежама, у којем јавно жалите због недоласка политичких елита на пријем у Аустријску амбасаду. Жалите се да иду на пријеме у Турску или Амбасаду Саудијске Арабије. Зар нисте тиме признали да је ваш мандат у Сарајеву потпуни промашај и пропуштена шанса за државу Аустрију и њен утицај", поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске упутио је јуче писмо Памеру у којем је навео да одбија сусрет са њим, јер је, како је нагласио, као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође.

Памер је у писму Додику које је доставио појединим медијима навео да одбацује тврдњу да он фаворизује бошњачку политику, додајући, између осталог, да реторика предсједника Српске "производи несигурност и страх и код потенцијалних аустријских инвеститора".