latinica  ћирилица
08/11/2018 |  10:33 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Промовисано дјело "Душу нису убили"

Новинар Мира Лолић Мочевић промовисала је у Мркоњић Граду пројекат "Душу нису убили", који се састоји од истоименог документарног филма, књиге свједочења и историографске монографије "Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку".
Мркоњић Град - Мира Лолић Мочевић - промоција пројекта "Душу нису убили" - Фото: СРНА
Мркоњић Град - Мира Лолић Мочевић - промоција пројекта "Душу нису убили"Фото: СРНА

Аутор историографске монографије "Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку" је декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Мочевићева је синоћ, након промоције, изјавила новинарима да је књигу свједочења припремила захваљујући изјавама 59 свједока о њиховом и страдању њихових породица.

Она је истакла да је основни циљ пројекта да се домаћа јавност, али и свијет упознају о ономе што се дешавало српским цивилима у БиХ у 20. вијеку.

"Потврдило се да су српске породице у свим ратовима страдавале на кућном прагу. Многе од тема које смо отворили и многи од простора које смо обишли и даље су непознати", навела је Мочевићева.

Она је рекла да је на промоцији Мркоњићанима причала, између осталог, о угледном Србину и народном посланику Сими Будимиру, који је у Првом свјетском рату био добровољац.

"Подијелио је судбину великог броја солунских добровољаца, а 1941. године је са хиљадама других одведен и убијен у некој јами у Јадовну. Имамо обавезу да захвалимо тим људима за огромну љубав и слободу коју су извојевали српском народу", напоменула је она.

Промоција овог пројекта је само једна у низу у оквиру обиљежавања 100 година од завршетка Првог свјетског рата, које у Мркоњић Граду организује Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Петар Први Карађорђевић Мркоњић".

Умјетнички руководилац КУД-а Милица Грмаш каже да три вечери организују културне догађаје са циљем да се присјете страдања српског народа за вријеме Првог свјетског рата.

"Прво вече је промовисана књига новинара Мире Лолић Мочевић, друго вече планирано је да секције Гимназије, Основне школе `Иван Горан Ковачић`, те чланови нашег КУД-а и Градски хор `Мали принц` говоре о страдању Срба уопште и ослобађању српских простора, а треће вече они ће говорити о страдању Срба у БиХ", наводи Грмашова.