latinica  ћирилица
08/11/2018 |  15:14 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Митровдански вашар у Бијељини окупио бројне излагаче

На Митровдан се у Бијељини организује изложба старих заната, како би се оживјела традиција и обичаји. Митровдански вашар први пут је организован крајем 19. вијека.

Прилику да представе своје производе, ове године је на Митровданском вашару имало је око 70 учесника. Ово је права прилика и вријеме за то.

- Ранијих година ја нисам учествовао, али кажу да је тада било боље. Чини ми се да се ове године враћа традиција. Очекујем да буде и добра продаја, мада је ово више добра прилика за рекламу - каже Милорад Васић, произвођач меда из Бијељине.

Митровданско вашар је добра прилика за промоцију заборављених заната и вјештина.

- Вољела бих да се стари занати подигну на ниво који заслужују, да се ручни рад цијени мало више и да више вриједи, а надам се да ће ми то донијети и неку пословну добит - истиче Цвија Крајишник из занатске радње у Јањи.

Организатори кажу да је циљ Митровданског вашара да се сачува, одржи и траје идентитет овога поднебља. Због тога су прошле године оживјели овај догађај, који се у Семберији организовао од краја 19. вијека.

- Традиција каже да се са Митровданом завршавају радови у пољу, а по народном вјеровању какав буде Митровдан, таква ће бити зима. Дакле, погледајте какав је лијеп и сунчан дан и Бог нас је погледао. Ми се надамо да ће овај вашар заживјети и да ће ући и у туристичку понуду нашег града - истиче Славиша Цацновић, директор а.д. Град Бијељина.

На вашару су организована такмичења у припремању свадбарског купуса, гађање глинених голубова, фијакеријада и изложба малих кућних љубимаца.