latinica  ћирилица
08/11/2018 |  16:18 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежена слава БОРС-а

Широм Српске, служењем парастоса, прислуживањем свијећа, полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима и ломљењем славског колача обиљежен је Митровдан - крсна слава Борачке организације Републике Српске. Са свих скупова стигла је иста порука: "Наша је обавеза да се бринемо о породицама погинулих бораца, чији су чланови животе уградили у темеље Српске и да се боримо за бољи положај демобилисаних бораца".

У темеље и чврсте бедеме Републике Српске уграђени су многи животи. Захваљујући њима данас живимо у слободи и миру. То нас обавезује да не заборавимо њихове породице и да се залажемо за бољу будућност преживјелих, поручено је у Бањалуци .

- Жао ми је што борци нису уставна категорија и што немамо представнике у Скупштини Републике Српске који ће да се боре за породице погинулих, ратне војне инвалиде и борце - каже Гојко Врањеш, отац погинулог борца.

Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалука каже да на данашњи дан не смијемо да заборавимо јуначке дане припадника Војске Републике Српске који су дали неизмјерљив допринос стварању Српске.

-Нажалост, многи су на том путу оставили своје животе и уградили у темеље наше отаџбине - рекао је Рогић.

Погинулим саборацима пошта је одата и широм града Источно Сарајево.

- Очекујем од нове Владе да донесе уредбу о додатном стамбеном збрињавању тј. додјели неповратних новчаних средстава у наредном периоду, како би побољшали услове живота за борачке породице - истиче Драгиша Тушевљак, предсједник Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Задаћа свих јесте запошљавање борачких категорија.

- Борачка организација је направила завидне резултате и својим посредним или непосредним ангажманом запослила је значајан број дјеце погинулих бораца - наводи Михајлчо Парађина, предсједник Општинске борачке организације Пале.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, каже да је запошљавање дјеце погинулих бораца приоритет општинске власти.

Брига о дјеци погинулих бораца и демобилисаним борцима који немају услове за пензију, приоритет је у Бијељини.

- Очекујемо да положај бораца у будућем периоду буде бољи и да уживамо у благодатима Републике Српске и да, ако Бог да, никад више не ратујемо - истиче Миодраг Стевановић, градски менаџер Бијељине.

Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, наводи да је у локалној управи запослено око 30 дјеце погинулих бораца и да има још оних којима је помоћ пшотребна.

Остварити боље сутра за борачке категорије задатак је на којем свесрдно раде и Борачка организација и градска управа Приједора.

- Заједничким снагама, уз велику финансијску помоћ локалне заједнице, многе проблеме рјешавамо - каже Зоран Предојевић, предсједник Предсједништва Борачке организације града Приједора.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истиче да локална власт чини све како би побољшала положај борачких категорија.

Сјенима погинулих сабораца, који су животом утемељили Републику Српску, данас су се поклонили у свим општинама Српске. Никада не смијемо заборавити њихову жртву и морамо учинити све да се животни стандард борачких категорија побољша, јер су они најзаслужнији што данас живимо у миру, поручили су представници борачких организација.