latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:33 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Шест странака о формирању власти без СДА

Представници шест странака, међу којима није СДА, данас су на састанку о формирању власти у Кантону Сарајево изразили опредијељеност за коалицију на програмским начелима и очекивање да ће Скупштина кантона бити формирана до 16. новембра.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На састанку су учествовали представници странке Народ и правда, Наше странке, СДП-а, СББ-а, ДФ-а и Независне босанскохерцеговачке листе, које су освојиле укупно 24 мандата од 35, колико броји Скупштина Кантона Сарајево.

"Циљ који смо поставили на данашњем састанку јесте да ћемо до краја године имати буџет који ће `скројити` ова скупштинска већина. Водићемо се основним начелима демократије ради успостављања владавине права која је озбиљно нарушена у овом изборном процесу", рекао је након састанка шеф преговарачког тима Наше странке Един Форто.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић изјавио је да је акценат био на програмским активностима којима ће се побољшати квалитет живота грађана у Кантону.

"Рокови су прописани одрђеним актима и Кантон Сарајево има Пословник у којем је дефинисано да десет дана од објављивања званичних резултата избора треба да буде формирана Скупштина. Очекује се да она буде формирана до 16. новембра", истакао је Конаковић.

Члан Предсједништва СДП-а БиХ Дамир Машић поручио је да су данас задужене радне групе које ће дјеловати на усаглашавању принципа и докумената.

Милан Дуновић из ДФ рекао је да ће са тим принципима бити преузета политичка одговорност и настављени разговори.

"Ово што се данас догодило логичан је слијед након дешавања у Унско-санском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону, гдје су, такође, формиране скупштинске већине без СДА. СББ и СДП већ су раније на нивоу шефова странака договориле овакву сарадњу, а СББ остаје при томе", навео је Мирвад Курић из СББ-а.

За уторак, 13. новембар, заказан је наредни састанак представника ових странака, јавили су федерални медији.

У Скупштини Кантона Сарајево СДА је освојила 10 мандата, Народ и правда шест, Наша странка пет, СДП и СББ по четири, ДФ три, Независна босанскохерцеговачла листа два и Босанска странка - Мирнес Ајановић један мандат.