latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Идентификован нападач из Лос Анђелеса, бивши маринац

Локалне власти идентификовале су нападача који је у бару у Калифорнији убио 12 особа, као 28-огодишњег ветерана Ијана Дејвида Лонга.
Пуцњава у Калифорнији (фото:twitter.com) -
Пуцњава у Калифорнији (фото:twitter.com)

Како наводе локални званичници, Лонг је у прољеће имао епизоду неконтролисаног понашања, али су надлежни сматрали да је ријеч о посттрауматском стресном поремећају, који је услиједио као посљедица службе у војсци.

Са димном бомбом и пиштољем, бивши маринац са капуљачом на глави, обучен у црно, отворио је ватру у бару, а локални шериф Џеф Дин каже да се сумња да се Лонг затим и убио у истом том бару.

Дин је рекао да је његово одјељење раније неколико пута било у контакту са Лонгом, као и да је у априлу у својој кући затечен како се понаша ирационално и "дивља".

Шериф каже и да је тада био позван стручни тим да процијени његово ментално стање, а који је закључио да Лонга не треба притворити.

Локалне власти наводе да се истражује мотив напада. Неименовани званичник полиције рекао је раније за АП да је нападач бацио димну бомбу и користио пиштољ калибра 45 када је запуцао у бару у мјесту Таузенд Оукс, сјеверно од Лос Анђелеса.

У међувремену, АП је објавио да је имао и увид у видео снимак пуцњаве, а огласио се и предсједник САД Доналд Трамп који је упутио саучешће породицама жртава и похвалио реакцију полиције. На видео снимку, како наводи агенција, виде се напете сцене са мјеста пуцњаве, која се чује у више наврата док преплашени грађани бјеже из бара.

Види се и како пристижу полицијска возила, као и наоружани полицајац који заузима положај испред бара. АП наводи и да су тројица мушкараца истрчала из бара носећи четврту особу, прекривену крвљу.

Снимак приказује како покушавају и успијевају да зауставе крварење, које изгледа као посљедица простријелне ране. Амерички предсједник Доналд Трамп навео је на свом налогу на Твитеру да је "у потпуности информисан о ужасној пуцњави".

Он је похвалио полицију наводећи да је "показала велику храброст".

Најмање 12 особа, међу којима и замјеник шерифа, убијено је у пуцњави у једном бару у Калифорнији, саопштили су данас званичници. Касније је и нападач пронађен мртав на лицу мјеста.

Дин је рекао да је још десетак особа рањено. У кантри бару "Бордерлајн" се, у тренутку пуцњаве, налазило на стотине људи, а пуцњава је трајала и када је дошла полиција. На сајту тог бара, за сриједу увече је најављено студентско вече и часови кантри плеса.

За сада неиденфитиковани мушкарац је синоћ у бару у месту Таузенд Оукс, на око 60 километара западно од Лос Анђелеса и око 130.000 становника, прво испалио неколико хитаца, потом је бацио димне бомбе и онда наставио да пуца, преноси АП.

Позивајући се на полицију, "Лос Анђелес тајмс" наводи да је испаљено најмање 30 метака. Сведоци наводе да су у бару већином били студенти, да је ситуација била хаотична и да су људи почели да искачу кроз прозоре.