X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:26 ⇒ 18:45 | Извор: Агенције

Норвешка фрегата тоне послије судара са танкером (ФОТО)

Норвешка морнарица покушава да спаси фрегату "Хелге Ингстад", која је почела да тоне после судара са малтешким танкером у Хјелтефјорду недалеко од Бергена, јављају норвешки медији. Осам морнара је повријеђено у судару, а са брода је евакуисано 137 припадника морнарице.
Тренутак судара (фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Тренутак судара (фото: rs-lat.sputniknews.com)

Норвешка фрегата се ноћас под још неразјашњеним околностима сударила са танкером "Сола ТС", који је у инциденту претрпио само мању штету. Норвешки брод се у Берген враћао са маневара НАТО-а и био је у потпуности наоружан.

"Вјерујем да оружје које се налази на броду не представља опасност... Екипе покушавају да спријече даље продирање воде у брод", рекао је командант норвешке ратне морнарице, контраадмирал Нилс Андреас Стенсонес.

Фрегата "KNM Helge Ingstad" (фото: strilen.no)

Норвешки медији јављају да се око 10.000 литара горива излило у море, као и да морнарица покушава да спаси брод који се насукао на обалу фјорда, пошто је послије судара изгубио контролу.

Представници норвешке ратне морнарице нису жељели да коментаришу околности под којима је дошло до ове несреће, остављајући коначну оцјену државној комисији која ће спровести истрагу.