latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:07 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Каква је судбина опозиције у Републици Српској?

Још од октобарске изборне ноћи и првих резултата са биралишта, почели су ломови у Савезу за побједу! Почело је искључивање или осипање страначких кадрова у водећој партији Савеза - СДС-у! А од јуче, иступањем Народног демократског покрета ни Савез, према тврдњама многих, више не постоји. Каква је судбина опозиције у Републици Српској?

Ни четири мјесеца није прошло од како је Савез за промјене промијенио име у Савез за побједу. А од јуче и у "савез за разлаз". Маске су пале уочи постизборне сједнице Главног одбора СДС-а! Дио страначког руководства очекивао је обећану оставку лидера партије Вукоте Говедарице, а стигло је избацивање из страначких редова најприје Костадина Васића, а убрзо и Обрена Петровића.

Док је СДС-ово страначко руководство губитничку ватру гасило бензином, за многе изненађујуће, "проговорио" је НДП. Драган Чавић и Предсједништво НДП-а, искључујући картон показали су остацима Савеза!

Чавић је јуче саопштио да НДП није више дио СзП, јер тај савез и не постоји.

- Постоји политички простор и нико никоме није забранио да оформи нове политичке странке, прави нову опозицију, али са нашим политичким ставовима сви који се не слажу мораће да се помире - рекао је он.

Прије него су Чавић и НДП одлучили да ли ће постати дио власти или ће евентуално наставити опозиционо дјеловање у другачијој форми, постали су предметом најприземнијих увреда дојучерашњих коалиционих сарадника. Адам Шукало на друштвеним мрежама назвао је Чавића "политичким и моралним олошем".

Баш као што су, прије и након споменуте сједнице Главног одбора СДС-а, голготу увреда прошли још неизбачени оснивачи странке. Исти који су, као прваци у својим локалним срединама, ублажили катастрофалан пораз и СДС-а и Савеза.

- Згрожен сам Шукаловом изјавом да је Чавић највећи олош у историји Републике Српске. Неког с ким си био у коалицији до прије два дана, сада називаш највећим олошем. То заиста говори о потпуној пропасти икаквог разума унутар тога што је опозициони блок био - сматра политички аналитишар Жарко Папић.

И ту изгледа није крај, посебно турбуленцијама у СДС-у! Сарајевско-романијски регионални одбор је истрајан - мора се утврдити одговорност за лош изборни резултат и за то што је од странке саборности, СДС постао Странка избацивача. Спреман да сноси свој дио одговорности Милован Бјелица, не случајно, подсјећа на предизборно обећање лидера партије Вукоте Говедарице.

- Говедарица је рекао да ће, ако побиједи, бити предсједник свих грађана, а ако изгуби, свјестан одговорности коју сноси, да ће поднијети оставку. Ми сви треба да подијелимо одговорност и да се захвалимо бирачима за гласове које су дали и да уступимо мјесто другима - сматра Бјелица.

И док у СДС-у за сљедећу седмицу најављују нову сједницу Главног одбора, а након тога и ванредну скупштину, Партија демократског прогреса је у "илегали". Бранислав Бореновић и друштво већ данима одлучно тихују. Након што је на бањалучком тргу "вратио мандат", шта даље смјера, непознаница је! Но, познато је да унутар и те партије постоје појединци и групе који би радо закорачили у власт.

- Колико видим, имаћете неку руину од СДС-а и нешто ојачан ПДП са неколико млађих кадрова. То заиста не дјелује озбиљно, тако да мислим да ће у Републици Српској опозиција дефакто имати маргиналну улогу - сматра Папић.

Шта ће од маргиналне улоге остатака опозиције имати бирачи који су им дали свој глас - питање је које ће засигурно поставити! Али онда када буду знали адресу!