latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:25 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Све више миграната у сјеверозападним општинама Српске

Неконтролисан прилив миграната на подручје Унско-санског кантона може погоршати безбједносну и хуманитарну ситуацију у овом кантону, закључено је на састанку представника кантона са министаром безбједности БиХ Драганом Мектићем и министром за људска права и избјеглице Семихом Боровац.

На састанку је речено да је потребно пронаћи рјешење за воз Сарајево-Бихаћ, који мигранти и даље користе да би дошли до Унско-санског кантона.

Због блокаде уласка у овај кантон, све више миграната је у сјеверозападним општинама Републике Српске. Надлежни и грађани плаше се да ће њихове општине постати нови центар мигрантске кризе у БиХ.

Мјештани свједоче да мигранти већ данима мигранти пролазе кроз Ивањску.

- Свако јутро кроз Ивањску пролазе групе од 20, 50, или 100 људи. Иду главном цестом или кроз шуму - каже Драган Дрљача, мјештанин Ивањске.

Улазак из Републике Српске у Унско-сански Кантон практично је немогућ, кажу мигранти. На линији разграничења између Српске и Федерације, данас је била и група Пакистанаца.

- Желимо да идемо у Бихаћ, покушали смо два пута, али полиција нас је оба пута вратила назад - каже Шери, мигрант из Пакистана.

На подручју Полицијске управе Приједор од почетка октобра евидентирано је 95 илегалних миграната. Безбједносна ситуација је, кажу, задовољавајућа, али због ситуације са мигрантима, појачано је присуство полиције.

- Полицијски службеници су присутни и приликом кретања средстава јавног превоза, на примјер на релацији на којој саобраћа воз Сарајево-Бихаћ, аутобуске линије Сарајево-Бањалука преко Приједора за Бихаћ, те на подручју Поуња - каже Сретоја Вујановић, начелник Сектора полиције ПУ Приједор.

Како сазнајемо, мигранти већ имају устаљену путању. Због немогућности преласка хрватске границе свакодневно, аутобусом из Бихаћа, одлазе према сјеверозападним општинама Републике Српске. Након тога траже алтернативне и шумске правце да би се домогли Хрватске и Европе.

- Забрињава нас улазак у зимске мјесеце са ниским температурама и падавинама, што ће свакако отежати боравак и кретање миграната - каже Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

У општинама Републике Српске уз границу са Хрватском забринути су да би мигрантска криза могла да буде пренесена на њихово подручје. Поручују да ове локалне заједнице немају капацитет за прихват миграната.

- Општина Костајница нема ресурса којима може примити и задржати те мигранте и ми ћемо вјероватно морати, уколико дође до веће миграције према Костајници, затражити помоћ виших нивоа власти - каже Александар Пашић, портпарол општине Костајница.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић подсјећа да је Владе Српске саопштила да на просторима Републике Српске нема могућности за смјештај миграната.

Према званичним подацима, само у октобру у БиХ је ушло 5.000 миграната. Из Сарајева одлазе према Крајини, у Унско – сански кантон више не могу, а гдје ће и како даље - сада више нико не зна!