latinica  ћирилица
08/11/2018 |  19:38 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Да ли је Србија након става СПЦ ближе или даље рјешењу за Космет?

Синод Српске православне цркве, одбацио је, на ванредном јесењем засједању, сваку могућност подјеле или било каквог довођења у питање пуног суверенитета Србије на Косову и Метохији. Цркву, која се овим успротивила званичној државној политици, српски предсједник Александар Вучић упитао је на који сувернитет Црква мисли јер га Србија, каже, на Косову нема.

Нису за замрзнути конфликт, али подјела не долази у обзир. Архијереји сматрају да би то било трагично за опстанак Срба и њихових светиња који би били принуђени на исељавање са својих историјских простора, што би довело до брисања свих трагова српског постојања.

"Овом приликом понављамо чврст и јединствен став цијелог Архијерејског сабора наше цркве, да ни под коју цијену не смије да се доведе под знак питања пуни суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији, који је гарантован Уставом Србије и Резолуцијом 1244 СБ УН", став је Синода СПЦ.

Вучић пита СПЦ који суверенитет Србија треба да чува.

- Знате ли шта чини сувернитет, а шта ми од тога имамо на Косову? Гдје нам је војска? Знате ли да би Србија онда требало са војском да уђе на Косово. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и резултирало би тиме да три милиона људи напусти земљу - сматра предсједник Србије.

Цркви није остало много вјерника на Космету, али јесте црквене имовине, што може бити мотив овакве одлуке, кажу аналитичари. Црква, сматрају, овим није рекла последњу ријеч. Иако механизме изопштавања није користила од времена конкордата, довољно је јака да изврши притисак.

- Вучић је свјестан, уколико би патријарх позвао јавно да се не гласа за неког политичара, да би тај политичар завршио каријеру. Он је свјестан да против себе има Цркву и да се, с друге стране, предсједник бира сваке четири године, док је патријарх доживотно на том мјесту, и то само по себи показује моћ - наводи аналитичар Драшко Ђеновић.

Предсједник Србије пожелио је СПЦ успјешне саборе, рекавши да не може да се усаглашава са ставовима о Космету.

- Они су моћнији од мене, ја не могу да бацим анатему као они за мене, ја само размишљам о будућности - каже Вучић.

Црква је само дио препрека компромису. У Бриселу се наставља, или ће барем бити покушан наставак дијалога Београда и Приштине. Према најавама, Приштина не само да неће спровести договор о Заједници српских општина, већ ће на сто ставити тзв. војску Косова ка услов.