X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/11/2018 |  20:44 | Извор: СРНА

Ефикаснији и строжи режим уласка у БиХ

Гранична полиција БиХ је током протеклих девет мјесеци регистровала 1.287 странаца којима је одбијен улазак у БиХ у складу са Законом о странцима, што је мање за 556 лица или 30,17 одсто у односу на исти период прошле године када их је било 1.843.
Бијељина - гужве на граничном прелазу - Фото: РТРС
Бијељина - гужве на граничном прелазуФото: РТРС

Према подацима Граничне полиције БиХ, највећи број одбијених улазака према граници БиХ евидентиран је из Хрватске /628/, Србије /219/, Црне Горе /174/, док је са аеродрома враћено 266 лица без дозволе уласка у БиХ.

Број одбијених улазака у БиХ држављанима сусједних земаља указује да их је из Хрватске било 76, Србије 68 и Црне Горе седам, што је 11,73 одсто од укупног броја одбијених улазака у БиХ.

Највише лица којима је одбијен улазак, а која су покушала да уђу у БиХ јесте из самопроглашеног Косова 533, Турске 197, Хрватске 76, Србије 68.

Разлози за одбијање уласка у БиХ најчешће су непосједовање визе за улазак, боравак, прелазак преко територије БиХ или одобрење боравка прописаног законом, непосједовање важеће путне исправе, немогућност доказивања сврхе намјераваног боравка, забрана уласка у БиХ, фалсификована путна исправа, те пријетња безбједности.

Из Граничне полиције наводе да статистички показатељи указују да су разлози за одбијање улаза у БиХ различити у зависности од тога на којем дијелу границе/граничном прелазу се одбија улазак.

Видљиво је да се носиоцима путних исправа ознаком самопроглашеног Косова одбија улаз углавном због непосједовања важеће путне исправе, као и због непосједовања важеће визе.

Држављанима Хрватске улазак је најчешће одбијан због непосједовања важеће путне исправе, а држављанима Турске због немогућности доказивања сврхе намјераваног боравка.

Непосједовање довољно средстава за издржавање, али и важеће путне исправе разлози су због којих је одбијан улазак држављанима Србије.