latinica  ћирилица
08/11/2018 |  21:35 | Аутор: СРНА

Вучић: Наставак дијалога када Приштина повуче противправне одлуке

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да ће дијалог бити настављен кад Приштина повуче своје противправне одлуке.
Дијалог у Бриселу   (Фото:tvitter/Maja Kocijančić) -
Дијалог у Бриселу (Фото:tvitter/Maja Kocijančić)

Вучић је, послије вечерашњег дијалога са Приштином, рекао за РТС да су пред Србијом тешки дани у политичком смислу.

- Претходних дана смо добили одлуке приштинских власти у којима су, противправно Цефта споразуму, повећали порез за робу из Србије. Нико из Европе се није нарочито узбудио, осим што се саопштењем огласила висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини - указао је Вучић.

Он је упозорио и на намјеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према сјеверу покрајине, што је супротно Бриселском и споразуму са НАТО.

- Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити - поручио је Вучић.

Он је рекао да Европљани покушавају да Србију избаце из енергетске мреже за сјевер Космета, противправно.

- У нацрту, приједлогу енергетског спора било је јасно да мора да буде формирана заједница српских општина, а онда двије мјешовите компаније на сјеверу које би биле преносник до албанског оператера. Будући да није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори - нагласио је Вучић.

Он је додао да ће та одлука бити донесена у понедјељак, 12. новембра.

- Против нас су се изјаснили Њемачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ... За нас су Шпанија, Словачка, БиХ. Боримо се колико можемо, али шансе су мале - рекао је Вучић.

У Бриселу је вечерас одржан заједнички састанак предсједника Србије Александра Вучића, предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Могеринијева је претходно одржала одвојене састанке са Вучићем и Тачијем.