latinica  ћирилица
09/11/2018 |  08:05 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Руске фирме траже измјене уговора са купцима нафте

Руски енергетски гиганти врше притисак на купце нафте са Запада да плаћање врше у еврима умјесто у доларима и уводе клаузуле о пеналима у уговоре пошто Москва покушава да се заштити од могућих нових америчких санкција.

Седам извора из ове индустрије рекли су Ројтерсу да су велике западне нафтне и трговачке компаније у спору са трећим и четвртим по величини руским произвођачима нафте, фирмама "Гаспром њефт" и "Сургутњефтгас".

Сличан спор настао је и између највећег руског извозника нафте "Росњефта" и западних купаца.

Раније ове седмице, трговачки извори рекли су да "Росњефт" жели да купци нафте са Запада плаћају пенале од 2019. године у случају да не плате за испоруке нафте ако нове америчке санцкије поремете трговину.

"То је дио истог тренда - руска нафтна индустрија ради на ублажавању ризика од нових санкција. Купци кажу да они не могу да преузму ризик, па треба да пронађемо компромисе", рекао је један извор са Запада близак преговорима.

Русија је под санкцијама САД и ЕУ од 2014. године и припајања Крима. Санкције су више пута проширене да би обухватиле нове компаније и секторе.

Руским нафтним фирмама отежано је да позајмљују новац у иностранству, сакупљају нови капитал или развијају бушотине на Арктику и неконвенционалне изворе енергије.