latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:19 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Сутра велика војна вјежба "Век победника 1918-2018"

У Србији ће сутра бити одржана велика војна вјежба са бојевим гађањем под називом "Век победника 1918-2018", којом ће се обиљежити 100 година од побједе у Првом свјетском рату.
Војна вјежба -
Војна вјежба

Ријеч је о једној од највећих војних вјежби у региону у којој ће учествовати око 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система и ваздухоплова.

Вјежба ће се одржати истовремено на десет локација у Србији, на којима ће се уз садејство са ваздушним снагама, изводити планске, вјежбовне и борбене активности уз учешће 100 тенкова, 100 борбених возила, 100 артиљеријских и земаљски и противваздухопловних ракетних система.

Из Министарства одбране Србије најављено је да ће се вјежба одржати на војним комплексима Пасуљанске ливаде, Међа, Орешац, Боровац, привременим полигонима Пештер и Тител, као и у рејонима Јастрепца, Зворничког језера и Сремске Митровице.

Атрактиван сегмент вјежбе биће изведен и на Војној академији у Београду, гдје ће вјештине приказати припадници батаљона Војне полиције специјалне намјене "Кобре".

На Пасуљанским ливадама - одржаће се вјежба чија је тема "борбена група у нападу", гдје ће у одоговору на напад непријатељских јединца на једнице Војске Србије, учествовати више од 1.200 војника и више од 100 средстава ратне технике - тенкови "М-84", борбена возила, хаубице, лансери ракета, минобацачи, као и авиони "Миг-29", "Орао" и противоклопни хеликоптери.

На Зворничком језеру припадници специјалних јединица Војске Србије - 72. батаљона и 63. специјалне бригаде, приказаће диверзантски напад са воде на копно, а између осталог, користиће и амфибијске транспортере.

На Пештерској висоравни припадници Друге бригаде и Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране приказаће вјежбу на тему "Борбена група на маршу са преласком у напад", а у рејону Сремске Митровице ће 100 тенкова са комплетним посадама приказати вјежбу Тенковски батаљон у маршу.

На полигону Међа код Лесковца, биће дат приказ обучености припадника Специјалне бригаде Војске Србије и војне полиције, који укључује убацивање извиђачке групе падобранским десантом.

У Тителу ће припадници Копнене војске, ријечне флотиле и ракетних и ваздухопловних бригада уечствовати у вјежби на тему "Борбена група у нападу с насилним преласком ријеке", гдје ће међу осталог бити приказано и форсирање ријеке и превоз тенкова преко понтонског моста.

Предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће најприје приказу на Пасуљанским ливадама, а затим и извођењу вјежбе на Привременом полигону "Пештер".