latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:19 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

МУП: У Бихаћу је само онемогућен излазак миграната из воза

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона истичу да је, на основу закључака Оперативне групе за координацију активности надзора над мигрантском кризом, за 153 мигранта онемогућен излазак из воза који стигао у Бихаћ из Сарајева, те демантују информације да је МУП блокирао кретање воза.
Жељезничка станица у Бихаћу - Фото: nezavisne novine
Жељезничка станица у БихаћуФото: nezavisne novine

Портпаролка кантоналног МУП-а Снежана Галић изјавила је Срни да је од 23. октобра онемогућен улазак у Бихаћ за око 1.500 миграната и да су враћени на почетне позиције.

Она је навела да је смјештај миграната у надлежности Међународне организације за миграције /ИОМ/ за које Министарство безбједности мора дати сагласност.

"Синоћ су, такође, из Сарајева кренула 153 мигранта талго возом, а поступајући по овој наредби, њима је онемогућен излазак из воза. ИОМ је одмах у Бихаћу смјестио седам миграната из рањиве категорије, жене са дјецом", рекла је Галићева.

Она је додала да се воз могао одмах вратити у Сарајево, али да још стоји у станици.

Према њеним ријечима, мигранти не желе да се врате уз образложење да немају новац за повратну карту.

На основу закључака које је донијела Оперативна група за координацију активности надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона, коју је основала кантонална Влада уз сагласност министра Министарства безбједности БиХ, од 23. октобра је онемогућен улазак мигрантима на подручје овог кантона, јер су сви смјештајни капацитети попуњени.

Из "Жељезница ФБиХ" саопштено је да је данас МУП Унско-санског кантона поново незаконито "заробио" у Бихаћу "БХ воз" и да је дошло до насилног прекида одвијања редовног саобраћаја због чега је ово предузеће најавило да ће поднијети тужбу за надокнаду штете од Владе Унско-санског кантона и поднијети пријаве против министра и комесара МУП-а овог кантона.