latinica  ћирилица
09/11/2018 |  13:18 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Мигранти напуштају воз, крећу за Сарајево

Мигранти, њих 146 који се од синоћ налазе на жељезничкој станици у Бихаћу, почели су напуштати воз, јавља Н1.
Мигранти напуштају воз (фото: n1info.com) -
Мигранти напуштају воз (фото: n1info.com)

Уз велико полицијско обезбјеђење, мигранти из воза прелазе у аутобусе који ће их превести до Сарајева.

Снежана Галић, порпаролка Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона (МУП УСК), подсјетила је да је од 23. октобра на снази одлука да се онемогући долазак миграната на подручје УСК, јер су тренутно смјештајни капацитети попуњени.

"У складу с том одлуком, синоћ је онемогућен излазак мигрантима из талго воза, а који су пристигли из Сарајева у Бихаћ. Њих 153 се налазило у возу. Седам миграната је одмах измјештено, а ради се о рањивим категоријама - дјеци и женама. Смјештени су у миграционе центре", истакла је Галић за АА.

Према њеним ријечима, што се тиче МУП-а УСК, воз се одмах могао вратити.

"Он није блокиран нити заустављен, једино је онемогућен излазак миграната. Међународна организација за миграције је та која одређује смјештајне капацитете, наравно у сагласности са Министарством сигурности", додала је Галић.

Из Жељезница ФБИХ наводе да је у овом случају "дошло поново до незаконитог заробљавања 'БХ воза' -714 у Бихаћу од стране МУП-а УСК и до насилног прекида одвијања редовног путничког жељезничког саобраћаја на релацији Бихаћ-Сарајево".

О овом поступању припадника МУП-а УСК, Жељезнице ФБиХ нису званично обавјештене. Из тог разлога, Жељезнице ФБиХ ће поднијети тужбу за надокнаду штете од Владе УСК и поднијети пријаве против министра и комесара МУП-а УСК.

"Захтијевамо хитну интервенцију надлежних органа и деблокаду 'БХ воза' у циљу успоставе редовног жељезничког саобраћаја на релацији Сарајево-Бихаћ-Сарајево. Напомињемо да су Жељезнице ФБиХ о овом проблему мигрантске кризе у више наврата извјештавале Министарство сигурности БиХ, Владу ФБиХ, Министарство промета и комуникација ФБиХ, МУП ФБиХ, МУП КС, Владу УСК-а, МУП УСК-а и остале надлежне органе и институције", стоји у реакцији Жељезница ФБиХ.