latinica  ћирилица
09/11/2018 |  14:26 ⇒ 18:24 | Аутор: СРНА

Синдикат правосуђа: Повећати плате у складу са повећањем трошкова живота

Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата запослених у правосудним институција јер нису мијењане 10 година, док су трошкови живота повећани за 30 одсто, рекао је данас предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић. "То је први захтјев који ћемо поставити пред нову Владу", навео је Петровић.

Он је појаснио да је Синдикат о повећању плате започео преговоре са Министарством правде, које им даје одређену подршку и са којим имају добру сарадњу, односно да су започели заједнички рад на доношењу рјешења које ће ићи ка повећању плате.

Петровић је у паузи сједнице Републичког одбора Синдиката правосуђа новинарима у Бањалуци рекао да би, с обзиром да су трошкови живота повећани за 30 одсто, било логично да им и плате буду за толико повећане.

"У плату је урачунат износ топлог оброка и регреса. Најнижа плата у правосуђу износи 500 КМ, најчешћа је она од 730 КМ за запослене са средњом стручном спремом, а са високом од 1.200 до 1.400 КМ", прецизирао је Петровић.

Он је појаснио да су то плате административног особља и запослених у казнено-поправним установама.

Петровић је нагласио да у правосудним институцијама нема вишка запослених.

"Радимо специфичне и сложене послове за које можемо сносити кривичну и материјалну одговорност, што није дефинисано у другим институцијама", закључио је Петровић.

Предсједник Синдикалне организације Казнено-поправног завода Фоча Данијела Ивановић рекла је да се са Министарством правде првенствено воде преговори о поваћању плате припадника службе обезбјеђења у казнено-поправним установама, да би се изједначили почетни коефицијенти са запосленим у другим службама казнено-поправних установа.

"То планирамо да реализујемо путем измјена и допуна Посебног колективног уговора у дијелу који се односи на посебно отежане услове рада", додала је Ивановићева.