latinica  ћирилица
09/11/2018 |  19:43 ⇒ 19:52 | Аутор: РТС

Пријетње депортацијом монасима са КиМ

Након покушаја обнове боравишне дозволе један од монаха Епархије рашко-призренске суочио се са пријетњом да за неколико дана може да буде депортован са Косова и Метохије, саопштено је из Епархије рашко-призренске и додаје да се проблем око докумената који има већина Срба на КиМ показао као један од озбиљнијих проблема са којим се Срби на том простору суочавају.
Црква Богородице Љевишке у Призрену - Фото: РТС
Црква Богородице Љевишке у ПризренуФото: РТС

У саопштењу Епархије наводи се да је М. Ш., годинама монах у једном од манастира Епархије рашко-призренске, покушао прекјуче да обнови боравишну дозволу на КиМ.

Дошао је на позив МУП-а Косова на фотографисање у полицију у Приштини пошто му је речено да му је одобрена боравишна дозвола (трећа по реду). Према ранијем договору, требало је да му издају привремену косовску личну карту са трајањем од пет година (редовне важе десет година).

Међутим, када је дошао, послије пар сати чекања, појавила су се два полицајца, одвели га иза зграде полиције до аутомобила. Тамо му је саопштено да му је захтјев одбијен и то прије мјесец дана и да му је истекао рок за жалбу, па би по закону требало одмах да га депортују.

Када је М. Ш. покушао да мирно објасни да није добио никакво обавјештење о одбијању, већ да му је чак обећано да ће добити личну карту, питао је за разлог одбијања и полицајци су му саопштили да је то зато што има документе координационе управе (тј. документе које Република Србија издаје за Србе који живе на КиМ), и да је у међувремену косовско министарство унутрашњих послова прописало да се са таквим документима не може аплицирати за продужење боравка. Ипак, речено му је да дође сљедећег јутра, да се види са шефом канцеларије за миграције и странце при МУП-у. 

Тако је и било. М. Ш. је дошао данас (9. новембра 2018) ујутро очекивајући да ће неспоразум бити разријешен, међутим, овај пут је добио и писмену потврду (рјешење) да је његов захтјев одбијен. Дат му је нови рок од осам дана за жалбу уз обећање да до рјешења жалбе неће бити депортован ван Косова. О овом случају одмах је обавјештена Епархија рашко-призренска и преко наших адвоката Епархија је у контакту са мисијом ОЕБС-а која посредује у овом проблему.

Порука да се обавијесте и друга свештена лица

Посебно је забрињавајуће да је монаху М. Ш. речено у полицији да обавијести и друга свештена лица која имају документа координационе управе за КиМ да ће бити депортовани ван Косова уколико не посједују редовна документа Републике Србије, која опет МУП Србије не издаје грађанима на КиМ, осим ако имају пребивалиште ван покрајине. 

Треба имати у виду да већина косовских Срба посједује само ове документе и пасоше координационе управе (који нису у безвизном режиму као редовни документи Републике Србије). 

Грађани се редовно суочавају са проблемом добијања виза јер им у страним амбасадама у Приштини траже косовске пасоше, а када се појаве у београдским амбасадама кажу им да нису овлашћени да издају визе за грађане Србије.

Према најновијим косовским правилима, странци треба да аплицирају минимум пет година да би добили привремена документа. 

М. Ш. је већ трећу годину редовно продужавао боравак, али је одједном суочен са ситуацијом да су се правила промијенила. 

Ово је иначе до сада седма промјена коју косовске институције уводе од када су обећали да ће барем за црквена лица (у складу са Ахтисаријевим Анексом 5) по хитном поступку рјешавати боравиште за монахе и монахиње који сада живе у косовскометохијским манастирима.

Епархија оцјењује да је овакав однос косовских институција према Србима који већ годинама живе на КиМ крајње дискриминаторан и непосредно подстиче на исељавање српског становништва. С друге стране, надлежне институције Републике Србије требало би што прије да пронађу рјешење како да помогну својим грађанима који се суочавају са све озбиљнијим тешкоћама како да преживе у постојећим условима.

Епархија рашко-призренска мишљења је да ово питање хитно треба да се укључи и у дневни ред предстојеће сједнице Савјета безбједности УН у Њујорку и да се овај проблем укључи у извјештај специјалног представника гененералног секретара УН за КиМ.