latinica  ћирилица
10/11/2018 |  17:57 | Аутор: СРНА

Иницијатива "врхунски безобразлук" тзв. Црногорског покрета

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта сматра да је "врхунски безобразлук" иницијатива такозваног Црногорског покрета да тражи да Србија надокнади штету Црној Гори која је узрокована тобоже непријатељским односом Србије у Првом свјетском рату и анексијом 1918. године.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је рекао да Црногорски покрет шири мржњу према Србији и српском народу понављајући лажну и апсурдну тезу да су српске трупе 1918. године окупирале Црну Гору, насилно укинуле уставни поредак и извршиле анексију.

Он је истакао да је безочна лаж прича да је Краљевину Црну Гору укинула Краљевина Србија, када је то учинила Аустро-Угарска која је прво окупирала, а послије капитулације и распуштања црногорске војске и анектирала Црну Гору.

"Трагично је да 100 година касније у Црној Гори постоје подржаваоци аутроугарског окупатора који бесрамно говоре да је Србија окупатор и да још треба да надокнади некакву штету Црној Гори", оцијенио је Линта.

Он је указао да је историјска чињеница је Аустро-Угарска монархија прво окупирала а послије капитулације и распуштања војске и анектирала Краљевину Црну Гору, као и да је добро познато да је црногорска Влада 16. јануара 1916. године пристала на безусловну капитулацију.

"Црногорска Влада је пет дана касније, 21. јануара 1916. године, донијела срамну одлуку о обустави повлачења црногорске војске и њеном распуштању што је био и фактички крај постојања црногорске државе", напоменуо је Линта.

Према његовим ријечима, управо због непостојања и распуштања војске Краљевине Црне Горе, Војска Краљевине Србије ослободила је територију Црне Горе 1918. године, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је подсјетио да су Првом свјетском рату постојале само двије стране, она на којој су биле Аустро-Угарска и Њемачка и она на којој су биле силе савезнице међу којима и Краљевина Црна Гора до своје капитулације јануара 1916. године.

Београдски медији јуче су објавили да је Црногорски покрет припремио иницијативу којом тражи од црногорских и власти у Београду да оснују комисију која ће се бавити обрачуном и надокнадом штете Црној Гори која је, како наводе, узрокована непријатељским односом Србије у Првом свјетском рату и анексијом 1918. године.

У том покрету наводе да ће бити укључене директне и посредне штете које су имале за посљедицу економско заостајање Црне Горе.

Иницијативу ће упутити предсједницима двије државе, владама и скупштинама Црне Горе и Србије, Српској православној цркви, САНУ и Матици српској.