latinica  ћирилица
10/11/2018 |  17:59 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Застава са усташким грбом у аутобусу сплитског аеродрома

У аутобусу сплитског аеродрома, који је у власништву државе, постављен је велики усташки грб, пише сплитска Слободна Далмација.
Усташки грб у аутобусу сплитског аеродрома (Фото: slobodnadalmacija.hr) -
Усташки грб у аутобусу сплитског аеродрома (Фото: slobodnadalmacija.hr)

Усташки грб на тапацираној подлози аутобуса фотографисао је један хрватски грађанин, који је тим поводом упутио писмо сплитском дневном листу "Слободна Далмација".

Лист наводи да је фотографија, коју је снимио читалац, са питањима прослијеђена сувласницима аеродрома, Аеродрому и Влади Хрватске.

Историчар Твртко Јаковина рекао је за тај лист да они који постављају усташке симболе желе да поруче да су симпатизери једне пропале државе.

"Усташки симболи, узвици и знакови свуда су око нас већ деценијама. Казни никада није било, а како одмиче вријеме постаје јасно да су судови сарадници такве праксе, а локалне и државне институције, Хрватска телевизија и наука често промотери", навео је он.

Према његовим ријечима, нема земље у Европи гдје су такве праксе некажњиве, односно промовисане и толерисане.

"Усташизација друштва није само борба против `партизана`, већ је и пропуштање фашизације друштва, а то је прави страх који стоји иза свега, оно што би државни механизми морали да препознају", рекао је Јаковина.

Он указује да је у друштвима без јасне идеје куда и како даље и шта очекивати у будућности нормално сусретати се са фашистичким симболима свуда.