latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:51 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Источни Дрвар: Органски производи породице Марчета круна вриједног рада

Борислав и Љиљана Марчета, повратници у Источни Дрвар, баве се пољопривредом, сточарством и љекобиљем, а посљедњих годину дана развили су узгој поврћа до нивоа да производе могу да продају.
Источни Дрвар - производи породице Марчета - Фото: СРНА
Источни Дрвар - производи породице МарчетаФото: СРНА

- Почео сам производњу поврћа прије годину дана, на првом мјесту били су краставци које узгајамо у пластенику. Прва берба била је успјешна. Ове године, осим краставаца, ту су се нашли и парадајз и паприке - напомиње Борислав за Срну.

Упркос томе што су слаби подстицаји за пољопривредну прозводњу и што изостаје помоћ у виду механизације за обраду земље, они годину, уз рад и труд, окончавају успјешно.

Марчете имају производе од парадајза, разне врсте салата, краставаца, паприка, љутих папричица, џемова, сокова и чајева.

Борислав напомиње да се Источни Дрвар налази у непосредној близини планине Клековаче, која је позната по ендемским врстама.

- У близини нам је Клековача - стручњаци кажу да је то станиште за шест ендемских биљака, а најпознатија од њих је рунолист. Почео сам да сакупљам љекове биљке од којих и правим чајеве и љековите препарате - наводи Борислав.

Марчете много раде и труд се исплати - ове године произвели су, сопственим радом, око шест тона поврћа - и све то је органски здраво.

Једини већи проблем им је вода, али локална заједница ради на томе да се обезбиједи редовно снабдијевање.

- Лијепо живимо овдје, лијепо нам је. Овај крај има нестварну љепоту, што се тиче природих богатстава. Савршенство снова и када је зима и када је љето - истичу Марчете.