latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:05 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

У Омарској традиционално девето дружење Крупљана

У Омарској код Приједора одржано је девето традиционално дружење Крупљана расељених по свијету. И ове године окупило их се око три стотине, како би уз културно - умјетнички програм и разговор, очували сјећање на родну Крупу на Уни.

Некадашњи становници Босанске Крупе и околине, окупили су се у другој седмици новембра да би евоцирали успомене на родни крај, и присјетили се, како кажу, неких давних и срећнијих времена.

"Предивно се осјећам и када дођем овдје, толико ми је срце пуно да не знам како да вам опишем", прича Зоран Чубрило, са привременим радом у Аустрији.

"То је поново враћање, не на прошлост, него на дјетињство. Поготово ми старији, нама то више значи него млађима", истиче Рале Рађеновић из Београда.

Организатор окупљања је Удружење Крупљана Подгрмеч, из којег истичу да је главни циљ очување традиције и обичаја подгрмечког краја и преношење истих на млађе нараштаје.

"Као што видите преко 50 одсто младих људи су наша дјеца. Сада они већ преузимају дружења. Надам се да ће од десетог дружења, они бити носиоци организације", наглашава Ђоко Јеже, предсједник Удружења Крупљана "Подгрмеч".

Подршка је стигла и од општине Крупа на Уни.

"Крупа на Уни подржава и даваће све од себе да ово уђе у календар догађаја који су значајни, како за грађане Крупе, тако и посебно за грађане Крупе на Уни", наводи Младен Кљајић, начелник општине Крупа на Уни .

За присутне је приређен и богат културно-умјетнички програм.

Уз наступе фолклорних секција, рецитовани су стихови Бранка Ћопића, а ученици Основне школе из Крупе на Уни извели су драмски приказ дијелова Ћопићевог дјела "Орлови рано лете".