latinica  ћирилица
12/11/2018 |  13:59 | Аутор: СРНА

"Формирати научноистраживачки центар за подршку привреди"

Привредна комора Републике Српске предложила је формирање научноистраживачког центра који би био искључиво у функцији привреде, односно развоја нових производа и технологије чиме би била повећана њена конкурентност, изјавио је данас директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Перо Ћорић.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Он је на шестом међународном научно-стручном скупу о теми "Технолошке иновације - генератор привредног развоја" у Бањалуци изразио очекивање да ће Влада Српске прихватити ову иницијативу приликом израде програма економских реформи за наредну годину.

"Привредници су веома заинтересовани за иновације и тежимо ка томе да искористимо потенцијал наших факултета и да знање буде преточено у привредна друштва", рекао је Ћорић.

Он је навео да су предузећа у Српској углавном мала и средња и нису у могућности да сама креирају и финансирају свој развој и да опреме лабораторије.

"Управо би ту требало направити спону између науке и привреде како бисмо имали квалитетне производе, високе технологије и образоване људе. То је оно што и европску и свјетску привреду вуче напријед", нагласио је Ћорић.

Према његовим ријечима, за шести скуп "Технолошке иновације - генератор привредног развоја", који се одржава сваке двије године, пријављена су 23 рада, те да је сваке године ових радова све мање.

Он је подсјетио да је Привредна комора организовала неколико семинара како би домаћим предузећима презентовала праксу из ЕУ гдје је знање стављено на прво мјесто, а технолошке иновације у функцију конкурентности предузећа.

"Циљ овог скупа је да повежемо научну заједницу и привредна друштва и да кроз научне радове који су примјењиви у привреди покушамо повећати конкурентност привреде, која би се на тај начин боље позиционирала на тржишту", истакао је Ћорић.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић рекао је да је на досадашњих пет скупова презентовано 170 радова 242 аутора.

"Појединцци су реализовали своје идеје, формирали предузећа и запослили раднике и њихове идеје већ годинама живе и доприносе развоју привреде. Истакао бих вакуум пресу Звездана Вишта из Добоја, вертикалну турбину Мирослава Тешића из Котор Вароша и дестилатор етеричних уља Мирка Добрњца из Бањалуке", каже Бајић.

Он је додао да је пракса Савеза иноватора да једном годишње позове иноваторе да кандидују своје идеје и да аутори добију подстицаје.

Најбољи иноватор у 2017. години и директор Виртуелног научно-истраживачког института за примјену природних материјала у пољопривреди и исхрани - Винис Славко Црнић представио је своја три патента - безглутенско пшенично, ражево и спелтино брашно, еколошко минерално ђубриво и влатковачки сир.

"Из једне земље влада велико интересовање за све моје производе. Инситут дјелује од 2012. године и имамо више од 200 производа, који су инвентивни, нови и од домаћих сировина и материјала. Институт нико не финансира и сва истраживања финансирам сам. Све што радимо је врло тражено. Ускоро отварамо прву пекотеку безглутенских пецива у Бањалуци. Покушавамо бити корисни за ово друштво", рекао је Црнић.

На скупу, који су организовали Привредна комора, Савез иноватора Републике Српске и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, биће представљене иновације из из машинства, грађевинарства, медицине, пољопривреде и других области.