latinica  ћирилица
12/11/2018 |  14:24 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Будимир: Не може бити ревизије истине о Првом свјетском рату и улози Срба

Истина о Првом свјетском рату не може да буде избрисана, а покушаји дијела хрватске јавности да ревидира тај дио историје и да обезвриједи улогу Србије и српског народа у Великом рату једноставно не може проћи, поручио је секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.
Милојко Будимир - Фото: СРНА
Милојко БудимирФото: СРНА

 Он сматра да је за сваку похвалу честитка коју је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац упутио предсједнику Србије Александру Вучићу поводом 100 година побједе у Првом свјетском рату, која је наишла на осуду у Хрватској, јер је то честитка, не само за ослобођење Србије и српског народа, већ и свих јужнословенских народа - укључујући и Хрвате.

- Захваљујући српској војсци, тада су ослобођени највећи дијелови Хрватске који су били под Аустроугарском и захваљујући томе прије 100 година формирана је држава Срба, Хрвата и Словенаца. Хрвати су жељели да уђу у ту државу да би на неки начин спрали са себе учешће на страни непријатеља у Првом свјетском рату - изјавио је Будимир за Срну.

Поводом напада на Пуповца и чињенице да хрватски десничарски медији не помињу огромне српске жртве у Великом рату, него инсистирају на томе да је од 1914. до 1918. године погинуло 137.000 "домобрана на страни Аустроугарске монархије", он је рекао да се Хрвати понашају у маниру оне старинске "чега се паметни стиде, будале се поносе".

- Наравно да се зна да је Аустроугарска напала Србију и да су Хрвати били у редовима Аустроугарске војске, а сада, предсједница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић сједи међу побједницима у Паризу - рекао је Будимир.

Он је додао да је мјесто предсједника Србије Александра Вучића на церемонији у Паризу морало да буде негдје поред представника земаља које су биле ослободиоци у Првом свјетском рату, јер то мјесто Србији по свему припада.

- Нажалост, видјели смо ко се појављује тамо у другом реду иза њих. То је једна политика и, нажалост, они који су организовали скуп у Паризу нису били добронамјерни ни према Србији, ни према српском народу, а то су исти они који деценијама ћуте на све што се дешава у Хрватској - закључио је Будимир.