latinica  ћирилица
12/11/2018 |  16:12 ⇒ 16:28 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ жели споразум Београда и Приштине у наредних годину дана

Eвропска унија као посредник у дијалогу Београда и Приштине учиниће све како би се у наредних годину дана, колико је остало до краја мандата шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, постигао споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, сазнаје Танјуг у Бриселу.
Дијалог у Бриселу   (Фото:tvitter/Maja Kocijančić) -
Дијалог у Бриселу (Фото:tvitter/Maja Kocijančić)

"Ми ћемо направити све у години која је остала да би дошло до свеобухватне нормализације односа, али нисмо једини од којих то зависи", речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу.

У Бриселу наводе да су и у овом тренутку "у току контакти" у циљу наставка дијалога Београда и Приштине, али да још не постоји конкретан датум за могући нови састанак предсjедника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

У круговима блиским преговарачком процесу оцjењују да је прошлонедjељни састанак Вучића и Тачија био "без сваке сумње тежак".

Наводи се да је план Федерике Могерини био да се на том састанку постигне сагласност о интензивирању процеса постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа, али да је одлука Приштине о подизању царина на робу која се узвози из Србије "у посљедњем тренутку пореметила планирано".

На питање Танјуга шта ће ЕУ урадити у циљу евентуалног притиска на Приштину да повуче такву одлуку, извори из Европске комисије напомињу да је ЕУ "већ била јасна у свом саопштењу" када је осудила такав потез и позвала косовске власти да опозову одлуку о подизању такси од 10 процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Оно што се очекује током новембра, без обзира да ли ће доћи до наставка дијалога Београда и Приштине, јесте редовни извјештај који ће Европска служба за спољне послове представити земљама чланицама ЕУ о напретку у процесу нормализације односа двије стране.

Од тог извјештаја у великој мјери зависиће и одлука чланица ЕУ о броју нових поглавља које ће Србија отворити у децембру у оквиру својих приступних преговора.

Након посљедње рунде дијалога под покровитељством шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, који се завршио без било каквих помака у приближавању коначном рјешењу за свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине, из ЕУ поручују да се њихови напори у циљу постизања правно обавезујућег споразума настављају, а да временски рокови "остају јасни".