latinica  ћирилица
12/11/2018 |  17:37 | Аутор: СРНА

Сабор СПЦ: Нећемо признати "украјинске расколнике"

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве /СПЦ/ саопштио је да је неутемељена одлука Цариградске патријаршије о аутокефалности украјинске цркве и да неће признати "украјинске расколнике", објављено је данас на сајту СПЦ-а.

"Сабор најпре са жаљењем констатује да је Цариградска патријаршија донела канонски неутемељену одлуку да рехабилитује и за епископе призна двојицу вођа расколничких групација у Украјини, Филарета Денисенка и Макарија Малетича, заједно са њиховим епископатом и клиром", наводи се у саопштењу.

Из СПЦ-а подсјећају да је "први својевремено канонски лишен чина, а потом искључен из црквене заједнице и подвргнут анатеми", а "други ионако лишен апостолског прејемства, као духовни изданак секте такозваних самосветих, због чега Свети архијерејски сабор ту одлуку цариградског Синода сматра необавезујућом за СПЦ".

"Сабор не признаје наведене личности и њихове следбенике за православне епископе и клирике и, следствено, не прихвата литургијско и канонско општење са њима и њиховим присталицама", поручио је Свети архијерејски сабор СПЦ-а.

Сабор СПЦ предложио је Цариградској патријаршији и свим помесним аутокефалним православним црквама да се питање аутокефалије и питање православне дијаспоре што скорије размотре на свеправославном сабору "како би се потврдили и оснажили саборност и јединство Православне цркве и убудуће избегла искушења као што је ово кроз које сада пролази свето Православље".

Дводневно ванредно засједање Сабора СПЦ-а, које је одржано 7. и 8. новембра, било је посвећено стању на Косову и Метохији, унапређењу школства и просвјете у СПЦ-у и црквеној кризи у Украјини послије најновијих одлука Цариградске патријаршије.

У Сабор подсјећа да је своје виђење стања на Косову и Метохији, као и перспективу борбе за очување "мученичке српске покрајине у саставу Србије у условима непрестаних провокација вођства лажне државе и сталних притисака великих западних сила", предочио јавности посебним саопштењем.

Из Светог архијерејског сабора СПЦ напомињу да је, када је ријеч о унапређењу школства и просвјете у СПЦ-у, јавност о томе мање-више већ упозната.