latinica  ћирилица
12/11/2018 |  17:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Палестинци испалили 80 граната, Израел послао борбене авионе

Израелски медији објавили су да је шесторо људи рањено када је један од палестинских пројектила погодио аутобус, укључујући и 19-годошњака који је у критичном стању.
Газа - Фото: илустрација
ГазаФото: илустрација

Израелска војска послала је борбене авионе на "терористичке мете" након што су палестинске екстремистичке организације Хамас и Исламски џихад у заједничкој баражној ватри испалили из Појаса Газе 80 граната на југ Израела, а у знак освете због синоћњег убиства седам припадника Хамаса.

Међу убујенима је и један од команданата Хамаса, преносе агенције.

У палестинском Појасу Газе данас је у присуству хиљада људи одржана сахрана седам припадника Хамаса, а током сахране маскиране наоружане особе у камуфлажним униформама узвикивале су "освета", пренио је АП.

Ројтерс је објавио да су израелски телевизијски канали приказали снимак погођеног аутобуса који гори, црни дим који куља ка небу, бљесак светлости који прати експлозију због дејствовања израелског система противваздушне одбране "Гвоздена купола" на палестинске ракете.

Израелска војска објавила је ноћас да је "Гвоздена купола" пресрела двије ракете испаљене из Појаса Газе, а да се најмање седам пута огласио систем упозорења на ракетни напад у Регионалном савјету Ешкол, који се граничи са Појасом Газе, упозоравајући локално становништво на могуће ракетне нападе.

Хамас је претходно саопштио да су израелске снаге убиле једног од њених команданата тако што су ушле цивилним возилом у Појас Газе.

АП наводи да је Хамас изнио детаље о изненадном насиљу које је синоћ избило између Израела и екстремиста у Појасу Газе баш у тренутку када је диеловало да двије стране имају мање сукоба, које воде већ мјесецима.

У саопштењу Хамаса је наведено да су припадници ове организације након убиства њиховог команданта кренули да јуре возило из којег је пуцано, што је покренуло израелске ваздушне ударе у којима је страдало још пет екстремиста.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху скратио је посету Паризу и вратио се у Израел након избијања насиља дуж границе са Појасом Газе, пренио је Ројтерс.