latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:01 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Иноватори - најбољи представници Српске

Од идеја себи стварају послове, послодавцима профит, тржишту нова радна мјеста. Од њих корист имају и држава и привредници. Иноватори – гдје год се појаве Српску представе у најбољем свјетлу, али и поред тога њихов полошај прилично је лош, док је подршка коју добију у нивоу статистичке грешке. Када не би било тако, баш они, били би мотор привредног развоја.

Нови начин рекламирања у маркетима плод је домаће памети. Малим уређајем, говорним аутоматом, иноватор Немања Вујанић омогућио је емитовање аудио-визуелних порука у маркетима на једноставан покрет потрошача. Иако данас препозната иновација, признаје да привреднике није било лако убиједити у њену исплативост.

"Потенцијалним клијентима нудим чак бесплатно да пробају и искористе то што сам ја направио, да виде да ли то њима доноси одређене резултате", рекао је Вујанић.

Уз Немањину, привреда је препознала и поједине идеје других иноватора, па сада већ бројне доприносе привредном развоју - од вјетротурбине, вакуум пресе, носача за ЛЦД телевизоре, до оних из области органске производње, какве су идеје Славка Црнчића. Посљедња коју представља је влатковачки сир. 

"Иновација се увијек исплати. У ствари, ни један иноватор не гледа на то да ли се исплати или не. То је једноставно, када почене да радите с тим, више не можеде да изађете ван. Конкуренције нема", истакао је иноватор године за 2017. годину Славко Црнић.

Могућности претварања технолошких иновација у генераторе привредног развоја била су тема Шестог међународног научно-стручног скупа у Привредној комори Српске. Учесници кажу потенцијале појединих иновација домаћа привреда је препознала, али би у већој мјери требала и држава.

"Имају слуха и у конкретном разговору са аутором даље се наставља тај вид сарадње. Ми имамо примјера да је потписано доста уговора о пословно-техничкој сарадњи", изјавио је Милован Бајић из Савеза иноватора Републике Српске

"Из тог разлога Привредна комора Српске је једну од активности за наредну економску политику, односно Програм економских регорми, предложила да се формира на нивоу Републике Српске научно-истраживачки центар који би био искључиво у функцији привреде", навео је директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић.

Да без иновативности привреда не може значајније напредовати става је и потпредсједник Уније удружења послодаваца, Саша Тривић. Признаје да предузетници често нису спремни да преузму ризик улагања у нову иновацију, али тас одговорности пребацује држави.

"Држава може и треба подстицати иновативност. Треба овезбиједити, ја сам то негдје и написао, значајнија средства за развој секција у основним школама", поручио је Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске

За разлику од државе и послодаваца, ако се вратимо на актере са почетка приче, они ће рећи да је рјешење за квалитетнији положај иноватора, али и већи замах заснован на иновацијама у златној средини. Да би памет била на корист друштву, што неспорно може, више од себе морали би дати и држава, али и послодавци.