latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:04 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Док се свуда граде туристичка етно-села, у Херцеговини постоји аутентично село у камену!

Док се свуда граде нова етно-села како би привукла туристе, у Херцеговини постоји аутентично село у камену. Али и поред бројних идеја о његовој ревитализацији, село Увјећа и даље пропада под зубом времена.

Да нема електричних водова који свједоче да смо ипак у 21. вијеку, доласком у ово село , закриљено брдима негдје на пола пута између Требиња и мора, као да се враћате стотину година уназад. Као да је све осим неба у Увјећи, направљено од камена. Овај амбијент запањио је итраживачем, филмаџије, а недавно и тим младих архитеката са факултета у Бањалуци. 

"Ми смо заиста били одушевљени тим јединственим мјестом", рекла је доцент на архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бањалуци Малина Чворо.

Током прољећа студнети су боравили у селу Увјећа, како би на лицу мјеста видјели његове специфичности, и свако у свом кретивном виђењу понудио идеје за његову ревитализацију и комерцијално кориштење. Све под условом да се не мијења аутентични изглед села.

"Настојали смо да здржимо све оно аутентично за то мјесто", истакла је мастер студенткиња Дајана Папаз.

Један од понуђених радова награђен је и на 27. међународном салону урбанизма у Руми. Да ли ће у догледној будућности нека од ових идеја доживјети реализацију не знамо, али је сигурно да ово село са два становника заслужује више пажње него што сада има. 

Неке од кућа старе су по двије или три стотине година, а под зубом врмена све се више урушавају у пропадају. зато је непходно што прије предузети непто како би се сачувало ово јединствено аутентично село на овом простору.

Видео погледајте и на нашем Youtube каналу: