latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:14 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Одежде Светог краља Милутина трајно изложне у храму Христа Спаситеља у Брчком

12. новембар обиљежава се као дан Светог краља Милутина, из светородне лозе Немањића, чија је одежда, након 555 година, изложена у Храму Христа Спаса у Брчком.

Мошти Светог Милутина, 1460 године, пренесене су у Софију, у Цркву Светог краља, како би биле сачуване од најезде Турака. Кроз историју је остало забиљежено да је, за сваку од 40 година владавине, краљ Милутин подизао по једну цркву. Тиме је постао највећи ктитор Српске православне цркве и задужбинар српског рода.

Захваљујући преданом раду хаџија и светогораца из Брчког уз благослов епископа Фотија, од 12. новмебра, прошле године, одежде Светог краља Милутина из светородне лозе Немањића, трајно су изложне у храму Христа Спаситеља у Брчком. 

"Радили смо три године . Након три године испунила се та наша жеља, да коначно након близу 600 година, дође у нашу средину, српску средину одежда, Краља Милутина", навео је Жељко Хаџи Симић из Брчког.

"Ево сада је дио тог његовг духа овдје, са нама кроз његову одежду. Надам се да ће многим и овдје помоћи, славити славу Св. Краља Милутина, која је баш данас на данашњи дан", истакао је Марко Панић из Удружења светогораца Брчко.

555 српских генерација чекало је на овај свети чин. Ентузијазам, снага воље, истрајност и упорност, напокон доносе и духовно окрепљење. 

"А посебно сада када се слави код нас Срба овдје у Републици Срспкој, то је још већа част. Посебно ми је задовољство, доћи управо, када се слави Св. Краљ Милутин", изјавио је Свијетни Хаџи Абаџић. 

"Ово је друга одежда, која је стигла овдје у Брчко дистрикт. Једна ће остати остати овдје, надам се вјечно ,а друга ће у Човић Поље", нагласио је Милан Хаџи Томић.

До 1389. мошти Св. краља Милутина, почивале су у манастиру Бањска на Косову и Метохији. Најездом Турака, склоњене су у Трепчу из које су 1460. прнесене у Софију, гдје и данас почивају у цркви Св. краља. 

"Ми нисмо свјесни, можда јер живимо у овом времену да је то заиста, једна велика светиња. Даће Господ да ове одежде, које се у овом Светом храму у овом кивоту налазе, буду на укрпљење свим вјерујућим, не само ових парохија, него и шире", рекао је намјесник у Храму Христа Спаситеља, Доњи Брезик Брчко Вујадин Станишић.

12. новембар - када се и обиљежава дан посвећен Светом краљу Милутину, - црква Христа Спаситеља у Доњем Брезику, код Брчког,од прошле године обиљежава као предславу.