latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:24 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Да ли је француски протокол понизио Србију?

Дан након обиљежавања у Паризу 100 година од окончања Првог свјетског рата, пажњу медија у региону и даље привлачи протокол и распоред сједења шефова држава, посебно Александра Вучића – предсједника земље, која је у рату претпрјела највеће губитке.

Док је Вучић сједио далеко од земаља побједница, предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи био је позициониран иза руског и америчког предсједника. Иако Вучић поручује да протокол није одраз односа снага, француски амбасадор у Србији, због тога је упутио јавно извињење.

"Париз више није град свјетлости", "Црни вео преко историје – француска администрација заборавила да ода заслужену почаст Србији", "Тачи поред Путина". Ово су наслови српских медија дан након церемоније у Паризу, на којој протокол Александру Вучићу није додијелио мјесто уз шефове земаља побједница, док је Хашим Тачи сједио иза Владимира Путина и Доналда Трампа. Вучићу је због тога стигло извињење од француског амбасадора у Београду, који је истакао да је то што се десило у Паризу, за жаљење. 

"Са Србијом смо веома блиски. Србија је у Првом свјетском рату изгубила скоро трећину становништва, 62 одсто мушке популације и Француска то не заборавља. Не знам шта се догодило", рекао је француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолини.

Александар Вучић се, путем свог твитер налога, захвалио Мондолинију на поштовању које је показао према српским жртвама и најавио да ће француског предсједника Емануела Макрона, који би Србију требало да посјети крајем децембра, дочекати величанствено. Након церемоније, истакао је да распоред сједења није осликавао однос снага.

"Чини ми се да сам све вријеме гледао у земљу, не вјерујући шта видим испред себе и какве је жртве поднио српски народ. Мислим да сам донио исправну одлуку, да не правим скандале, да сачувам позицију Србије и да на најбољи могући начин поздравимо предсједника Макрона", нагласио је предсједник Републике Србије Александар Вучић.

Док стручњаци оцјењују позитивним то што је Александар Вучић своје личне емоције ставио у други план, остали су мишљења да би Француска, ипак, требало да одговори на питање – зашто српски шеф државе није сједио на страни побједника?

"Ја нешто не верујем у случајности ни грешке, јер је ријеч о великом скупу. Дужни су да нам дају одговоре. Можда ми погрешно тумачимо да је ријеч о скандалу и срамоти. Ако смо прешли преко инцидента заставе Косова, преко овога мислим да не би требало да пређемо, у смислу тражења одговора – зашто и како?", истакла је члан Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије Сузана Грубјешић.

Иако је за Србију било непријатно да церемонију гледа из запећка, циљ Француза није био да понизи Србију, каже аналитичар Владимир Вулетић. Ипак, оставља могућност да нека врста политичке провокације постоји.

"Шта год да је, у сваком случају све то није било случајно. Али, то није нешто што би требало да буде у фокусу наше пажње, треба да видимо шта можемо да извучемо као поуке из тога", додао је Вулетић.

"Не вјерујем да је Француска хтијела да нам шаље било какву поруку. Мислим да то треба посматрати са другог аспекта. Мислим да треба гледати шта је и о чему тамо разговарано и какав смо резултат успјели да постигнемо", поручио је дипломата Слободан Раковић.

Била је то и прилика да Вучић са њемачком канцеларком Ангелом Меркел разговара о билатералним односима, а на кратко се срео и са руским и америчким предсједницима. Поједини политички аналитичари су става да је распоред сједења и те како показао однос Париза према некадашњим, али и садашњим савезницима.

Прилог из Дневника 2 погледајте и на РТРС Youtube каналу: