latinica  ћирилица
12/11/2018 |  18:55 | Аутор: СРНА

Позив Макрону да посјети спомен-собу "Косметске жртве"

Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији позвало је данас француског предсједника Емануела Макрона да приликом предстојећег доласка у Београд посјети спомен-собу "Косметске жртве", у којој су изложене фотографије Срба које су убили албански терористи.
Отворена спомен соба - Косметске жртве - Фото: ТАНЈУГ
Отворена спомен соба - Косметске жртвеФото: ТАНЈУГ

Из Удружења је саопштено да је позив упућен због тога што је на обиљежавању сто година од завршетка Првог свјетског рата у Паризу, Француска дала "почасно мјесто злочинцу и терористи Хашиму Тачију" и тиме "поклушала да понизи српске жртве, државу Србије и њеног предсједника".

"Један херојски и јуначки народ не може бити понижен на овај начин. Напротив, Француска нас је јуче уздигла и као народ и као државу и омогућила да докажемо наше достојанствено и примерено држање у ситуацији када је направила скандал", наводи се усаопштењу.

У Удружењу истичу да је у Паризу "предсједник Србије Александар Вучић представљао једну јуначку, херојску, достојанствену државу, један јуначки, херојски, достојанствен народ", као и да је "његово држање и представљање и државе и народа изнад сваког инцидента и скандала".

На јучерашњој церемонији у Паризу, поводом обиљежавања 100 година од завршетка Првог свјетског рата, премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи нашао се у другом реду, одмах иза највећих свјетских лидера, док је Александар Вучић, предсједник Србије - земље која је у Првом свјетском рату поднијела велику жртву и дала двије трећине становништва за слободу, био скрајнут.