latinica  ћирилица
13/11/2018 |  07:56 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Данас о датуму одржавања конститутивне сједнице Представничког дома

Колегијум одлазећег сазива Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одредиће на данашњој сједници датум одржавања конститутивне сједнице новог сазива Представничког дома парламента БиХ изабраног на општим изборима 7. октобра.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Централна изборна комисија БиХ потврдила је 6. новембра резултате овогодишњих општих избора, након чега је почео тећи рок од 30 дана за одржавање конститутивне сједнице Представничког дома.

Прву сједницу Дома послије избора сазива Колегијум из претходног сазива, а док се не изабере предсједавајући, првој сједници предсједава најстарији изабрани посланик, као привремени предсједавајући.

Представнички дом броји 42 члана, од којих су двије трећине, односно 28, са територије Федерације БиХ, а трећина, односно 14, из Републике Српске.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у наредне четири године чиниће посланици 14 странака, што је за једну странку више него у претходом сазиву.

Из Републике Српске највише изабраних посланика има СНСД – шест, слиједе СДС листа са три и ПДП са два посланика, док ће по једног посланика имати ДНС, СП и СДА.

Када је у питању Федерација БиХ, СДА има осам посланика, странке окупљене око ХДЗ-а БиХ пет, колико и СДП БиХ. ДФ ће имати три посланика, СББ и Нашу странку ће представљати по два посланика, док ће по једног посланика имати Независни блок, Покрет демократске акције – ПДА и А-СДА.