latinica  ћирилица
13/11/2018 |  08:14 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

На сајму у Загребу 350 издања Задужбине "Петар Кочић"

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд представиће 350 наслова на Међународном сајму књига и наставних средстава "Интерлибер", који данас почиње у Загребу.
Задужбина "Петар Кочић Бањалука–Београд" на Сајму књига у Солуну - Фото: СРНА
Задужбина "Петар Кочић Бањалука–Београд" на Сајму књига у СолунуФото: СРНА

Из Задужбине је саопштено да ће на Сајму, између осталих, бити представљена двојезична издања библиотеке "Преводи", те српски класици Петар Кочић, Иво Андрић, Меша Селимовић, Владан Десница и Бранко Ћопић  за које међу посјетиоцима из године у годину влада све веће интересовање.

"На овом угледном сајму, који ће трајати до 18. новембра, и ове године ће бити одржана књижевна манифестација `Кочићево подне` на којој ће бити свечано уручена књижевна награда `Кочићево перо` за јесен 2018. године лауреату Чедомиру Вишњевићу за књигу `Време спорта и разоноде`", наводе из Задужбине.

У саопштењу се додаје да ће награда бити уручена у петак, 16. новембра, а о лауреату ће говорити књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Представници Задужбине ће се и на овом сајму дружити са писцима, а нарочито са младим ствараоцима, као и са другим значајним издавачима са којима имају дугогодишњу сарадњу ради објављивања класика и нових књижевних дјела.

Директор и главни и одговорни уредник Задужбине Никола Вуколић рекао је да су на недавно одржаном Међународном сајму књига у Београду издања ове задужбине изазвала велико интересовање посјетилаца, те да су била у најужем избору за главну награду.

"Циљ је био да се на овом сајму представимо што успјешније, у чему смо и успјели. За свој рад и успјешно представљање добили смо многобројне честитке читалаца и угледних посјетилаца нашег штанда. Имали смо значајне сусрете са писцима и издавачима из региона и свијета. Договорили смо сарадњу са издавачима из Кубе, Шпаније, Кине, Италије, Пољске, Њемачке, Грчке, Енглеске и других земаља", навео је Вуколић.

Он је додао да је ове године, упркос многобројним успјесима и објављеним књигама, изостала финансијска подршка града Бањалука коју су, као институција од посебног интереса за град, раније добијали за учешће на сајмовима.