latinica  ћирилица
13/11/2018 |  10:44 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Хрватска и Католичка црква стоје иза памфлета Романа Лељка

Хрватски историчар Горан Шарић изјавио је да је Хрватска само за истраживање архивске грађе за књигу "Мит о Јасеновцу" Романа Лељка одобрила више од 6.000 евра, што значи да држава прећутно стоји иза таквих ствари, те да Католичка црква организује Лељкова предавања по цијелој Хрватској и тако ствара предуслове за "нове сукобе, ратове и Јасеновце".
Јасеновац (Фото: Јавно власништво) -
Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

Шарић, који је и католички теолог, истиче да то нису никаква истраживања, већ памфлети.

"Њихов циљ је да прикажу да је 1941-1945. године Јасеновац практично био забавиште и позориште. Само, не кажу да су сви глумци тог `позоришта`, осим једног, убијени", рекао је Шарић за "Политику", коментаришући рекламирање на Хрватској радио-телевизији књиге у којој се поричу злочини у Јасеновцу.

Он је додао да се у књизи аутор позива на наређење некадашњег југословенског предсједника Јосипа Броза Тита да се Јасеновац затвори.

"Ја сам видио тај документ. Тамо пише да се затвори логор Јасеновац у Барањи, код Осијека, који је био логор за фолксдојчере и удаљен 150 километара од овог Јасеновца ", навео је Шарић.

Онда се, истиче он, аутор позива на документе у којима се наводно тврди да "није било убијања", док у оригиналном документу пише "тај дан није било убијања", а онда се након двије странице детаљно описују покољи.

Према Шарићевим ријечима, у Хрватској постоји мит да су Срби и Хрвати два најразличитија народа, те да је цијели хрватски наратив заснован на негирању заједничког поријекла са Србима.

Он напомиње да нема добро мишљење ни о српским историчарима јер "нису написали ниједну књигу која би се бавила негирањем геноцида у Јасеновцу" и сматра да су "у Србији интелектуалне елите потпуно подбациле".

"Овдје влада једна аутошовинистичка матрица. Имате угледне историчаре који држе катедре, а прихватају наратив српских непријатеља. У Хрватској имате другу крајност - претјерани романтизам, национализам", нагласио је Шарић.

"Политика" подсјећа да је Шарић изазвао бијес у Хрватској након објаве на "Фејсбуку" о хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" када је поставио питање: "Шта је тачан повод за славље - то што је протјерано 200.000 људи са њихових огњишта, спаљивање кућа, пустошење села... Ако се слави одлазак Срба, зашто се онда не прославља и одлазак 400.000 Хрвата, које је слична политика отјерала?"