latinica  ћирилица
13/11/2018 |  11:59 | Аутор: СРНА

УИО: Приходи у девет мјесеци порасли за 7,2 одсто

Управа за индиректно опорезивање БиХ у девет мјесеци ове године наплатила је 309 милиона КМ нето прихода више него у истом периоду лани, што представља раст од 7,2 одсто, подаци су Управног одбора ове управе.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Бруто наплата прихода од индиректних пореза на нивоу девет мјесеци била је већа за 401,3 милиона КМ или за 7,7 одсто у односу на исти период лани, а истовремено су поврати повећани за 92,3 милиона КМ или за 9,9 одсто.

Квартално поређење наплате у овој години са наплатом у прошлој, показује позитиван тренд, што је и очекивано, будући да наплата прихода од индиректних пореза у овој години укључује и ефекте измјена Закона о акцизама које се примјењују од 1. фебруара ове године.

Квартална анализа показује успоравање наплате индиректних пореза - у првом кварталу остварен је раст прихода од 10,7 одсто, у другом 8,9 одсто, а у трећем раст од 2,9 одсто.

Из Управног одбора УИО истичу да је, у сврху обезбјеђивања упоредивости наплате прихода од индиректних пореза у овој, са наплатом у прошлој години, потребно у цијелости искључити наплату намјенске путарине, с обзиром на чињеницу да се скоро сви ефекти измјена Закона о акцизама, који су у примјени од фебруара ове године, односе на намјенску путарину.

Износ прихода након искључивања намјенске путарине представља трансфере прихода према буџетима институција БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, а након искључивања наплате намјенске путарине из износа укупно наплаћених индиректних пореза у прошлој и овој години раст средстава за расподјелу у периоду јануар-септембар 2018. године, у односу на исти период лани износио је 3,3 одсто, што је 0,5 процентних поена више у односу на годишње пројекције.

Будући да ефекти измјена Закона о акцизама укључују и износ ПДВ-а, који је наплаћен на додатну намјенску путарину, искључивањем тог ефекта стопа раста средстава за расподјелу износила је 2,6 одсто.

"Може се закључити да су измјене Закона о акцизама донијеле 4,6 процентних поена раста прихода од индиректних пореза", истичу из Управног одбора УИО.

Из Управног одбора наводе да су анализе показале да примјена адаптираног Споразума стабилизације са ЕУ од 1. фебруара прошле године није, упркос очекивањима, довела до пада прихода од царина, него до раста од 8,4 одсто у прошлој години, односно седам одсто за девет мјесеци ове године.

Позитивни трендови забиљежени су и у наплати прихода од ПДВ-а и акциза на увоз.

Позивајући се на податке Агенције за статистику БиХ, Управни одбор УИО наводи да је, осим позитивних трендова у наплати увозних дажбина од јануара до септембра ове године, уочено знатно успоравање раста увоза из свих главних група земаља - трговинских партнера БиХ, међу којима су ЕУ, земље ЦЕФТА и ЕФТА, али и остале земље.

Квартална анализа показује да је у трећем кварталу ове године дошло до
снажног раста увоза из трећих земаља, а будући да је у овом периоду забиљежен највиши квартални раст прихода од царина у овој години, очигледно је да је снажан раст увоза из трећих земаља у цијелости неутрализовао успоравање увоза из ЕУ.

Подсјећајући да приходи који се наплаћују при увозу /ПДВ, царине, акцизе, путарина/ у бруто наплати чине двије трећине укупних прихода од индиректних пореза, из Управног одбора УИО прецизирају да је због снажне корелације увоза и поврата ПДВ-а кретање увоза од великог значаја за нето наплату индиректних пореза, а тиме и за финансирање свих нивоа влада у БиХ.