latinica  ћирилица
13/11/2018 |  12:47 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Ћосић захвалио организаторима и учесницима "Првог кадра" на креативности

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је данас гостима, учесницима и члановима жирија 12. Међународног филмског фестивала "Први кадар" на енергији, креативности и љубави коју су уградили у ову јединствену културну манифестацију.
Пријем за госте, учеснике и чланове жирија - Фото: СРНА
Пријем за госте, учеснике и чланове жиријаФото: СРНА

"Захваљујући групи ентузијаста која већ 12 година успијева да одржава и развија Међународни филмски фестивал `Први кадар`, ми овдје у Источном Сарајеву успијевамо да враћамо културну сцену, барем на плану филмске умјетности, на ниво који смо имали много раније", рекао је Ћосић новинарима након пријема за госте, учеснике и чланове жирија 12. Међународног филмског фестивала "Први кадар".

Према његовим ријечима, грађани Источног Сарајева навикнути су на културна дешавања и они знају да граде и да подрже развој културе, као и да уживају у умјетности у овом дијелу Републике Српске.

Он је оцијенио да је велика ствар и веома озбиљна чињеница да је "Први кадар" Источно Сарајево једини филмски фестивал у Српској.

Ћосић је посебно поздравио идеју организатора фестивала да се та јединствена манифестација, у складу са недавно потписаним меморандумом о културној сарадњи, паралелно одржава и у Источном Новом Сарајеву и у граду Зворнику, наглашавајући вишеструки значај стварања таквих културних мостова између локалних заједница у Републици Српској.

"Волио бих ако бисмо били у могућности да наш фестивал реализујемо у што већем броју општина у Републици Српској, али и ван њених граница", поручио је Ћосић, који је и предсједник Организационог одбора 12. "Првог кадра", али и предсједник Савеза градова и општина у Српској.

Он је изразио увјерење да ће национално позориште које се, уз снажну подршку републичких власти, интензивно гради у Источном Новом Сарајеву већ од идуће години бити истински храм културе и умјетности.

Професор Академије умјетности из Бањалуке Драшко Гајић честитао је "Првом кадру" на 12. рођендану и захвалио на награди "Лик кнеза Павла", коју је ова институција добила поводом плодног двадесетогодишњег рада.

"Ми дуго сарађујемо, а посебно нас радује пажња коју фестивал посвећује селекцији студентског филма, јер то значајно подстиче рад и креативност младих стваралаца", нагласио је Гајић.

Чланови стручног жирија 12. "Првог кадра" Срђан Савић, Јелена Раденовић и Чарна Манојловић, као и други учесници и аутори филмова на фестивалу одали су признање и захвалили начелнику Источног Новог Сарајева на безрезервној подршци коју та локалана заједница пружа "Првом кадру".

Овогодишњи "Први кадар" одржава се од 12. до 17. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Први кадрирај!".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.