latinica  ћирилица
13/11/2018 |  14:44 ⇒ 14/11/2018 | 09:08 | Аутор: СРНА

Ниже цијене горива у Српској уколико рафинерије снизе цијене

Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској снизиће цијене горива на бензинским пумпама уколико рафинерије у окружењу снизе цијене горива, што се може очекивати, поручено је из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима која дјелује у оквиру Привредне коморе Републике Српске.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Из ове групације наводе да се низак животни стандард грађана у Републици Српској и Федерацији БиХ не може поредити са цијеном горива, јер нафта у све рафинерије у окружењу стиже под сличним условима, а ријеч је о увозној роби која долази из далеких земаља.

"Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској често иду науштрб своје марже да би цијене горива биле ниже у односу на регион, али није реално очекивати да послују без или са маржом испод границе исплативости", наводи се у саопштењу Привредне коморе.

У саопштењу се наводи да је гориво у Српској и даље најјефтиније у региону, те да су новом корекцијом цијена дистрибутери у Федерацији БиХ још виши са цијеном од дистрибутера у Српској у просјеку за око седам фенинга по литру, док су цијене горива у региону још веће од оних у БиХ.

Из Групације наводе да дистрибутери у Српској гориво у већини набављају у Рафинерији нафте Брод, али да је недавна хаварија у овој рафинерији утицала да у њој тренутно није могуће набавити дизел гориво, због чега су дистрибутери принуђени да дизелска горива набављају по вишим цијенама у рафинеријама у окружењу, што утиче на крајњу цијену горива на бензинским пумпама.

У саопштењу се појашњава да се малопродајна цијена горива састоји од набавне /рафинеријске/ на коју се додају акцизе и таксе и на крају малопродајна маржа у коју улази цијена дистрибуције горива, превоза од рафинерије и трошкови рада бензинских пумпи, а на тај збир се обрачунава ПДВ 17 одсто.

"Може цијена нафте и да падне, али ако је курс долара висок, што је случај уназад два мјесеца када је долар ојачао за више од десет одсто, рафинерија неће осјетити појефтињење, јер мора да купи доларе по вишем курсу", наводи се у саопштењу.

Из Групације додају да је маржа дистрибутера углавном константна и износи између седам и 12 фенинга, у зависности од регије у којој се бензинска пумпа налази, те да држава профитира када рафинерија подигне цијену, јер се ПДВ плаћа на рафинеријску цијену, али и на акцизе и таксе.

"Малопродајне цијене на бензинским пумпама у БиХ се формирају слободно, што значи да тренутно нема изгледа да држава интервенише у смислу лимитирања малопродајне цијене. Разлог за ниже цијене је и јака конкуренција увозника", наводи се у саопштењу.

Из Групације закључују да ће БиХ неминовно бити принуђена да уведе и нове порезе, као на примјер обавеза држања минималних залиха за 90 дана потрошње у односу на годишњу потрошњу, што ће опет утицати на цијену горива на бензинским пумпама.