latinica  ћирилица
13/11/2018 |  15:20 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Зворник: Цијена станова повећана за 15 одсто

Заинтересованост Зворничана за куповину нових станова је велика, али треба истаћи чињеницу да њихова цијена никад није била већа. У посљедњих годину дана повећана је за 15 одсто.

За квадратни метар стана у најновијим зворничким вишеспратницама потребно је издвојити од 1.300-1.500 марака, односно и до 200 марака више у односу на исти период лани.

Поскупљење нових пратило је и поскупљење половних станова, а оно што је чињеница је да је потражња и даље већа од понуде. Нове станове купују углавном Зворничани који су запослени у иностранству.

- Углавном млади брачни парови и брачни парови који имају приходе, обично двије плате па онда могу да приуште 400-500 марака за рату и наравно слојеви друштва који имају новца и који су имовински јачи и који могу да инвестирају, rekao je Dejan Spasojeviћ, уредник Огласне мреже "АС оглас" Зворник.

Потражња је један од главних разлога поскупљења, али не и једини.

- Један од фактора цијена постојећег земљишта, односно постојећих објеката, а други чинилац који је можда допринио томе јесте да је за протеклу годину цијена ренте уређења на подручју Града Зворника одскочила у односу на претходне неке периоде која оквирно износи за прву градску зону око 100 марака, нагласио је Бошко Којић, начелник Одјељења за урбанизам Зворник.

Oве године у Зворнику су завршене три стамбене зграде, двије су у изградњи, а грађани се надају да тренд поскупљења неће бити настављен и наредне године.