latinica  ћирилица
13/11/2018 |  15:39 ⇒ 14/11/2018 | 09:08 | Аутор: СРНА

Пољопривредна производња мора бити заштићена од прекомјерног увоза

Пољопривредна производња мора бити заштићена од прекомјерног увоза који је угрожава или пријети да је угрози, а неопходно је редефинисати и систем подстицаја и измијенити више закона који се тичу аграра и руралног развоја, дио је приједлога Привредне коморе Републике Српске за допуну нацрта смјерница за развој привреде Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Влада Републике Српске припремила је нацрт смјерница за развој привреде, а у Привредној комори истичу да тим документом нису обухваћени сви сектори привреде и да су због тога упутили приједлог да он буде допуњен и у том погледу и додатним мјерама у секторима који су већ обухваћени.

"Како би домаћа пољопривредна производња била заштићена, неопходно је активирати рад Сталног тијела за подршку унапређењу спољнотрговинског пословања и заштити домаће производње и Комисије за предлагање мјера и заштиту домаће производње коју је формирало Министарство спољне трговине и економских односа БиХ", сматрају у Привредној комори.

У приједлозима се наводи да је потребна и јача сарадња трговаца, трговинских ланаца и домаћих произвођача и подршка развоју финалних производа и брендова.

Највећа пословна асоцијација у Српској сматра да треба иницирати и измјену Закона о интервентном откупу како би било дефинисано планирање новца у буџету Републике Српске у случају озбиљних поремећаја на тржишту.

"Неопходно је и унаприједити систем вакцинације у правцу одговорности произвођача и државе, рјешавати питање лабораторија за сертификацију, односно недостатак акредитованих лабораторијских метода које би произвођачима омогућиле краћи пут у испуњавању стандарда квалитета и посветити пажњу пројектима збрињавања и прераде анималног отпада и подржати учеснике у овом процесу, обезбјеђивањем системске подршке фабрикама за прераду анималног отпада", навела је Привредна комора Српске.

Предложене су и мјере за развој туризма, а једна од њих је да буде измијењен Закона о играма на срећу како би пројекти Туристичке организације Републике Српске били финансирани и из прихода остварених од накнаде за приређивање игара на срећу.

Привредна комора предложила је и да буде субвенционисан смјештај у туристичким дестинацијама у Српској, обезбијеђени подстицаји домаћим туристичким агенцијама за унапређење организованог доласка страних туриста и уведене нове авио-линије, што ће бити подстицај и за проширење смјештајних капацитета и угоститељске, трговачке и туристичке услуге.

У области грађевинарства и индустрије грађевинског материјала међу кључним приједлозима су мјере које би довеле до рјешавања проблема са недостатком радне снаге, те елиминисања нелојалне конкуренције и рада на црно.

"Неопходно је образовни систем прилагодити потребама привреде за недостајућа занимања као што су армирачи, керамичари, тесари, зидари, молери и руковаоци грађевинским машинама. За ова занимања неопходно је обезбиједити и краткорочну обуку у трајању од три до шест мјесеци како би био обезбијеђен недостајући број радника у овом сектору", истакли су у Привредној комори.

Влади је препоручено и да обезбиједи убрзавање изградње енергетских објеката у које би инвеститор била првенствено "Електропривреда Републике Српске", те да буде повећана производња електричне енергије из обновљивих извора и задржана цијена струје као подстицај развоју привреде и привлачењу инвеститора.

У области саобраћаја предложено је да буде настављена изградња и обнова мреже путева и ауто-путева, проширене аеродромске услуге и капацитети у путничком и теретном превозу, обновљена жељезнићка инфраструктура, те обновљени и развијени унутрашњи пловни путеви, луке и пристаништа са посебним акцентом на ревитализацију луке "Шамац".

Привредна комора Српске је упутила и приједлоге за програм економских реформи за период 2019-2020. година.