latinica  ћирилица
13/11/2018 |  16:49 | Аутор: СРНА

У току финализација одговора на 655 додатних питања

У току је финализација одговора на 655 додатних питања која је Европска комисија у јуну доставила БиХ ради припреме мишљења о захтјеву за чланство у ЕУ, наведено је у информацији Дирекције за европске интеграције о тренутном стању припреме одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије коју је данас усвојио Савјет министара.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Из Савјета министара саопштено је да је, према допуњеној информацији, 30 радних група завршило посао и доставило одговоре или спорна питања Дирекцији за европске интеграције /Секретаријату Комисије за европске интеграције/.

На сједници је речено да је око 600 питања усаглашено или је у завршној процедури усаглашавања, а очекује се и да преостале радне групе доставе одговоре.

Сви пристигли одговори просљеђују се координаторима за европске интеграције на свим нивоима власти, који их достављају владама на потврду.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2017. годину између Европске комисије, Владе Србије и БиХ.

Процијењена вриједност Програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2017. годину износи укупно 1.647.058 евра, а ЕУ ће путем гранта финансирати 1.400.000 евра.

Период извршења овог споразума је 12 година, док је период оперативног спровођења шест година од ступања на снагу.

Средства су намијењена пројектима промовисања прекограничног запошљавања, мобилности радне снаге, социјалне и инклузије у области културе, као и заштите животне средине, те развоја туризма.

Раније је усвојен Програм прекограничне сарадње Србија-БиХ за период 2014-2020. године, који је референца за усвајање овог програма активности.

Савјет министара утврдио је појединачне приједлоге појединачних споразума о делегирању одговорности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савјета министара и влада Србије, Хрватске и Црне Горе.

Закључивање ових споразума значајан је искорак у процесу преузимања контроле ваздушног простора БиХ.